MANAFU*

Abonamente Evensys

7 atacuri informatice de care să ne ferim în 2019

De câțiva ani buni, atacurile de tip ransomware au fost pe primul loc în topurile amenințărilor informatice. La jumătatea acestui an însă, minerii de criptomonede au luat avans și poziția de lider. Pentru scurt timp însă. Ransomeware-ul a recuperat terenul pierdut în ultimele luni.

Ce ne spune această situație? Avem pe deoparte o nouă amenințare (minatul de criptomonede) și pe de altă parte, nu vom scăpa nici anul viitor de amenințările care criptează fișiere și apoi solicită recompensă.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender observă an de an care sunt tendințele online și au lansat recent predicțiile pentru 2019. Eu am ales 7 dintre acestea.

Atacuri ransomware în stagnare
Și în 2018, atacatorii au făcut cei mai mulți bani din ransomware. Deși apar zilnic infecții peste tot în lume, ritmul a încetinit, chiar a stagnat în ultimele luni. O dată pentru personajele rău intenționate din online s-au reorintat spre criptomonede, iar apoi pentru că soluțiile de contracarare a atacurilor au devenit mai puternice. Pentru 2019, specialiștii Bitdefender se așteaptă la o stagnare a fenomenului.

Atacuri asupra dispozitivelor inteligente
Pe măsură ce crește numărul dispozitivelor inteligente de pe piață, crește și numărul atacurilor asupra lor. Chiar dacă există o inițiativă de reglementare a industriei Internet of Things (IoT), atacatorii vor căuta în 2019 mai multe căi de acces la gadget-uri și alte aparate. Cu cât apar mai multe tipuri de dispozitive conectate la Internet, cu atât atacatorii vor căuta mai multe portițe de acces la date sensibile. Și nu vorbim doar de monitoare de bebeluși, camere de supraveghere și aparate electrocasnice. Specialiștii Bitdefender văd chiar creșterea atacurilor asupra dispozitivelor medicale sau a implaturilor electronice.

Atacurile asupra macOS
Multă vreme am trăit cu impresia ca dispozitivele Apple, care rulează sistemul de operare Mac OS, sunt invincibile în fața atacurilor. E adevărat că Apple își protejează destul de bine ecosistemul, însă mulți ani la rând acesta nu a fost lăsat deoparte de atacatori. Motivul? Cota de piață prea mică în segmentul calculatoarelor de care Apple s-a „bucurat”. Cum acum cota crește, acest lucru va determina atacatorii să construiască noi forme de malware care să infecteze Mac-urile. Datele Bitdefender arată nu doar amenințări construite în mod special pentru macOS, dar și mecanisme și unelte specifice acestui sistem de operare menite să ușureze câștigurile financiare ale răufăcătorilor după infectarea victimei.

Atacuri prin adware și minare de monede virtuale
Pentru mulți micile programe de reclame instalate fără voia lor nu reprezintă o amenințare reală. La fel, mulți dintre cei care au minat criptomonede fără voia lor nu văd ceva deosebit în spatele acțiunii ilegale. Însă online, atât pentru o experiență cât mai bună, dar și pentru siguranța datelor personale, trebuie să fim atenți la tot ce apare, la tot ce ne influențează. Echipa Bitdefender preconizează că atacatorii vor introduce aplicații de minat inclusiv în browsere web sau în reclame, făcând bani de pe urma noastră fără să ne dăm seama.

Atacuri avansate asupra băncilor
Acolo unde sunt banii, acolo trag și atacatorii. Iar băncile devin țintele preferate pentru grupări bine organizate, precum Carbanak, care a făcut ravagii în infrastructurile băncilor, mai ales prin mailuri înșelătoare trimise către angajați cu roluri cheie. În urma atacurilor grupării, sute de milioane de dolari au fost sustrase de la bănci și clienții acestora.

Atacuri pe fondul GDPR-ului
Efectul intrării în vigoare a noului regulament privind protecția datelor personale va fi reducerea scurgerilor de informații de la companii și, deci, mai puține breșe de amploare care să țină prima pagină a ziarelor. Organizațiile vor limita mult mai bine incidentele de securitate într-un amplu efort de a reduce cuantumul potențialelor amenzi, de până la 4% din cifra de afaceri anuală.

Atacuri asupra fintech-urilor
A devenit o modă să ai azi un card la un fintech (precum Revolut, Monese, Monzo). Aceste companii au creat produse financiare simple și ieftine, care se bucură de un succes din ce în ce mai mare. Însă ele nu sunt ferite de atacuri și vor atrage atenția tot mai mult a atacatorilor. Crește domeniul, crește numărul de atacuri, am mai spus deja.

Aflați mai multe despre toate tendințele din lumea atacurilor informatice pe blogul Bitdefender.

Comentează