MANAFU*

Abonamente Evensys

12 lucruri pe care le-am învățat în cei 12 ani petrecuți pe Facebook

Astăzi împlinesc 12 ani pe Facebook.

Țin minte că la început îl foloseam ca un avizier. Puneam mesaje scurte și câteodată link-uri, iar interacțiunea era mică.

În timp, a devenit un loc important pentru mine, unde țin legătura cu vechi prieteni, comunic rapid cu colaboratorii, aflu știrile momentului, țin evidența zilelor de naștere și a momentelor importante din viață.

În cei 12 ani petrecuți în rețea am învățat…

1. Să nu petrec ore întregi pe Facebook. Ieri am încercat să stau o zi fără tehnologie. La final de zi, tot ce pierdusem pe Facebook a fost dezbaterea despre manelele de la Electric Castle.

2. Să nu dau valoare cuiva după numărul de like-uri primite pe Facebook. Sunt tentat adesea să invit oameni în conferințe după popularitatea în rețea. Am rămas totuși cu vechiul obicei de a chema oameni care, înainte de orice, au făcut ceva în domeniul lor.

3. Să nu mă plâng de tot ce mi se întâmplă în viață. Ne-a supărat un brand, punem pe Facebook. Un vecin a făcut ceva, punem pe Facebook. A întârziat avionul, punem pe Facebook. Am decis că wall-ul meu nu e o condică de reclamații.

4. Să nu dezbat pe mai mult decât trebuie. Mi-am impus acum ceva vreme să nu dau mai mult de 3 răspunsuri într-o discuție. Dacă nu m-am făcut înțeles în 3 argumente, nu voi reuși nici cu alte 10.

5. Să nu comentez chiar orice văd pe Facebook. De multe ori, scriu un comentariu în status-ul cuiva, iar apoi îl șterg și îmi văd de treabă. Nu e nevoie să îmi dau tot timpul cu părerea.

6. Să nu cred că job-ul meu depinde de Facebook. Prezența în rețea este foarte importantă pentru mine, însă tot ce construiesc ar trebui să existe și dacă și-ar închide mâine Zuckerberg jucăria.

7. Să nu vorbesc doar pe Facebook cu cei din jur. Îmi place mult Messenger și îl folosesc frecvent în comunicare, dar prefer să vorbesc cu oamenii apropiați face-to-face.

8. Să nu las ce văd pe Facebook să mă afecteze. Întâmplările groaznice din jurul nostru, FOMO, Like-urile puține ori realizările altora ne pot induce o stare de “criză permanentă” când petrecem mult timp în rețea. Filtrez mult, îmi văd de treabă și caut să nu stau prea mult timp conectat.

9. Să nu mă implic doar cu un Like. Un Like pe Facebook e ca un om care vine lângă tine, dar nu face nimic. Am donat și am ajutat de câte ori am putut.

10. Sa nu ma bucur doar de realizarile mele. E ușor să fii gelos pe realizările cuiva, dar e mai ușor să îî dai cu Like sau Love pentru susținere. Îmi place să fiu primul care dă Like prietenilor pe Facebook.

11. Să nu uit că în spatele unui viral e mereu ceva mai mult decât se vede în feed-ul Facebook. Eu sunt curios acum să aflu cine e persoana care a sugerat piesa celor doi DJ maneliști de la Neversea și Electric Castle. A fost aceeași manea, trebuie să fie aceeași persoană în spate.

12. Să nu ignor celelalte rețele sociale. Există socializare online și dincolo de Facebook. Am redescoperit Twitter ca o sursă bună pentru știrile care contează, iar pe LinkedIn am văzut că pot avea interacțiuni valoroase.

Să ne citim cu bine!

6 comentarii

  1. Ana-Maria says:

    Mi-a placut articolul, multumesc pentru informatie.

  2. Subscriu și nu adaug. Aș sublinia punctul 9.

  3. Bianca says:

    Multumesc pentru sfaturi 😉

  4. Adela Barbu says:

    Asa este… exista viata si dincolo de Facebook!

  5. Ana-Maria says:

    Am facut pauza de Facebook o saptamana si pot sa spun ca mi-a prins foarte bine. Social media a devenit ceva obositor pentru mine.

  6. Mara says:

    Intotdeauna trebuie sa existe un echilibru in toate. Nu dedicati mai mult timp pentru social media decat merita dar nici sa renuntati in totalitate nu este bine.

Comentează