MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce am învățat într-o zi fără tehnologie

Am ajuns să integrăm tehnologia în viața noastră cum nici nu visam acum nu mulți ani. Internet of Things este conceptul care a dus Internetul și conectivitatea dincolo de laptopuri, calculatoare sau smartphones. Și nu vorbim aici de un televizor conectat la Internet sau o boxă dotată cu asistent virtual. Vorbim de toate lucrurile pe care le băgam în priză sau au o baterie. Teoretic, le putem conecta pe toate la Internet.

În același timp, dispozitivele conectate din jurul nostru sunt expuse unor atacuri informatice sau erori de securitate fără precedent. Am auzit cu toții de baby cameras controlate de hackers ori de conversațiile private înregistrate pe boxele cu Alexa și trimise apoi la întâmplare altor utilizatori.

Cumva, cu cât ne bucurăm de mai multe dispozitive cu acces la Internet, cu atât înfruntăm mai multe probleme de securitate. Avem însă două soluții: fie renunțăm la tehnologiile respective, fie folosim soluții de cybersecurity.

Experimentul Zero-Tech Day

Pornind de la ideea că deconectarea poate fi o soluție antivirus, Bitdefender m-a provocat zilele trecute să petrec o zi fără tehnologie.

Brief-ul a fost unul foarte simplu: nu folosești tehnologia timp de 24 de ore. Să țin un fel de post tech de o zi. Zero-tech day. Am răspuns repede cu „Da”. „O să fie chiar fun”, am zis eu.

Am ieșit offline într-o sâmbătă. E în general o zi bună pentru cumpărături, un pic de odihnă și verificări săptămânale ale proiectelor în curs. Deci nu prea stau locului în prima zi de weekend.

Ziua a început în jurul orei 8, când de obicei citesc știrile săptămânii și caut să fiu la curent cu tot ce s-a întâmplat în ultimele cinci zile. E și momentul în care caut online locuri noi, restaurante, evenimente ori fac binging pe Netflix. Evident, a trebui să renunț la programul obișnuit și să îmi fac altul. Unul domestic, în mare parte.

5 lucruri adevărate învățate dintr-o zi fără tehnologie

Sunt multe lucruri frumoase pe care le ratăm uneori fără să ne dăm seamă. Telefonul este primul lucru pe care pun mână când mă trezesc și ultimul lucru pe care îl las din mână înainte să mă culc. Este parte din viața mea într-un mod natural deja. Stau trei, patru, cinci ore pe zi. E mult? E puțin?

Fără Facebook, fără Netflix, fără Spotify, mi-am căutat alte preocupări. Am citit „Cei trei mușchetari” cu juniorul meu și am discutat împreună acțiunea. Am mai comentat noi cărți sau filme în trecut, dar acum parcă am simțit momentul altfel. Mai relaxat, mai concentrat pe conținut, mai implicat în conversația tată – fiu.

Avem un to do list care nu se mai termină. Sunt locuri în casă unde nu am mai „ajuns” de câțiva ani buni. Mereu am spus „Weekend-ul viitor fac curat pe balcon” sau „Într-o dimineață o să strâng toate lucrurile pe care nu le mai folosesc”.

Fără a aruncă un ochi pe telefon din oră în oră, fără a mă prinde apusul făcând binging pe Netflix, mi-am băgat nasul peste tot prin casă și am rezolvat o bună parte din lista de datorii domestice.

Simțim că nu ne relaxam niciodată. Nu am avut niciodată un program de la 9 la 5. Mi-am făcut singur agenda, dar a trebuit să răspund „Prezent!” și după ce mulți sting lumina în birouri sau în zile de vacanță ori weekenduri. Când lucrezi pe proiect, când ai mai multe job-uri, când colaborezi simultan cu mai câteva echipe și ești adesea un one-man-show, te afli cumva tot timpul în alertă.

O zi fără tehnologie mi-a arătat că mă pot rupe de muncă și mi-a dat un pic de timp să meditez la toată goana mea după a face multe lucruri deodată.

Nu pierdem nimic important. Sunt printre cei care suferă de FOMO, frica de a nu pierde ceva important. De aceea, sunt mereu conectat la rețelele sociale, vreau să știu ce se întâmplă important în lume, ce spun cunoscuții și necunoscuții etc.

Dacă aș fi stat online în acea zi, aș fi asistat și probabil aș fi participat la dezbaterea despre manelele de la Electric Castle, subiectul care a împărțit Internetul în două tabere. Mai importante mi s-au părut toate lucrurile făcute offline, chiar și treburile casnice, cumpărăturile la supermarket, somnul de la prânz și pregătirea bagajului de vacanță.

Suntem dependenți de tehnologie și nu ne dăm seamă de asta. Nu puteam face acest experiment într-o zi obișnuită din săptămâna. Munca mea, colaborarile, tot ce fac eu sunt legate de tehnologie mai mult decât aș fi crezut. Îmi face viața mai ușoară și îmi oferă facilități nebănuite acum 10-20 de ani.

Am trișat de câteva ori. Recunosc! Era ziua unei prietene care locuiește acum în străinătate. Ceilalți din gașcă o felicitau în grupul nostru de pe Facebook, așa că am fost intrat și eu pe Messenger un pic. Eram la cumpărături și am observat că nu aveam la mine portofelul. Am plătit cu Apple Pay și mi-am văzut de drum. Într-un alt magazin, am scanat un QR code pentru a verifcia dacă găsesc online măsura unui tricou.

În loc de concluzie

Aș fi ipocrit dacă spun că viața fără tehnologie este mai frumoasă, dar din când în când, merită să luăm o pauză, oricât de conectați sau dependenți am fi de ea. O zi de weekend făra a verifică toate canalele sociale din oră în oră, fără a simți presiunea că pierdem ceva, fără a comenta și împărtăși chiar orice de dragul discuțiilor online, este binevenită. Moderația este binevenită.

***
Să ne rupem total de tehnologie nu este o soluție pe termen lung pentru a ne feri de virușii informatici ori de amenințările online. Cei de la Bitdefender au vrut să îmi dovedească acest lucru, invitându-mă să fac experiementul Zero-Tech Day, mai ales că sunt utilizatorul produselor lor și avem o colaborare de lungă durată.

Ca în fiecare an de ceva vreme deja, în luna iulie, Bitdefender aduce noua sa suită de protecție împotriva amenințărilor informatice. Bitdefender 2020 vine cu noi facilități pentru utilizatori și cu o protecție sporită în fața celor mai noi atacuri online. Puteți afla detalii direct de la ei sau, în curând, într-un articol dedicat pe acest blog.

***

Blogul Manafu.ro este implicat în mod constant în campaniile de prevenire a atacurilor informatice și de comunicare a soluțiilor de securitate create de cel mai utilizat brand românesc la nivel mondial, Bitdefender.

3 comentarii

  1. Daniela says:

    Este o experienta interesanta, categoric ceva ok pentru un break scurt.

  2. @Daniela, nu, din ce stiu eu!

  3. Catalina says:

    Eu nici nu pot trai fara internet :)) Nu pot rezista o zi la tara, mai ales seara, sa stau sa ma uit pe pereti.

Comentează