MANAFU*

Abonamente Evensys

Un moment de reflecție și o mână de ajutor pentru cei care sunt adesea nevăzuți

E greu să îți imaginezi o persoană care nu vede într-o sală de escaladă. Cățărarea presupune atenție, reflexe și un ochi foarte bun. O mică neatenție, o distanță neapreciată corect, prea multă încredere, toate acestea și multe altele îți pot curma traseul pe peretele abrupt.

O persoană care nu vede cel mai adesea nu se vede. Întreabă-te când ai văzut ultima oară un nevăzător pe stradă. Când ai văzut pe cineva cu bastonul alb în mână, cautându-și drumul printre mașini, gropi și borduri triplate ori „verticalizate”?

Un nevăzător care totuși iese din casă și intră într-o sală de escaladă se așază într-un loc ferit și stă cuminte acolo. Nu se uită la pereții abrupți, nu se bucură de culorile vii și nu e atras de echipamentul care le dă tuturor impresia că fac ceva important, chiar periculos. Stă cuminte acolo unde îl lași.

***

Peretele albastru din imagine e locul unde încep copiii de 3-4 ani să se cațere. E și locul care aduce un zâmbet larg și o bucurie unui nevăzător, pe care cred că noi nu le putem vedea. Iar toată sala, și vedeți doar o parte din ea în poza mea, înseamnă pentru mulți nevăzători „distracție”, „prietenie”, „ambiție” și chiar „acasă”. Așa a spus Răzvan, tânărul din imagine, în clipul aniversar, la un an de la lansarea Centrului Climb Again. Răzvan este la 21 de ani campion european la paraclimbing.

***

În România, 9 din 10 nevăzători nu ies din casă. Integrarea lor în societate este dificilă și doar o voință puternică îi determină pe unii să încerce să își depășească condiția. În școlile speciale învață peste 2.000 de copii cu probleme de vedere. Învață să scrie, să citească și cam atât. Au nevoie însă de mai mult decât atât. Au nevoie de un boost de încredere, de lucru în echipă, de o țintă. Asta încearcă să ofere Centrul Climb Again, locul unde zeci, poate chiar sute de tineri cu probleme de vedere severe, din toată țară, evoluează în viață prin sport.

***

Astăzi a fost Ziua Internațională a Nevăzătorilor. Știu asta pentru că mi-a amintit Facebook de un post de anul trecut, dar și pentru că am fost invitat la evenimentul aniversar Climb Again. În urmă cu un an, astăzi, am făcut prima donație pentru centru. 2 euro pe lună prin SMS la 8844 cu textul VEZI.

***

Nu am o concluzie pentru această zi, doar speranța că și alții vor susține centrul. Așa mai mulți copii nevăzători vor avea o șansă de a se integra activ în societate.

Comentează