MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum îți organizezi firma ca să lucreze de acasă

Recunosc, la început a părut ceva relativ simplu. O să lucrăm de la distanță câteva săptămâni, ce mare chestie? Suntem 25 de oameni obișnuiți cu asta, aveam deja 3 colegi din Brașov, Constanța sau Chișinău și un canal #remote pe Slack-ul intern unde oricine anunță când nu vine la birou într-o zi. Izolarea nu ne-a prins neantrenați, din punctul ăsta de vedere. DAR!

Similar cumva cu sistemul sanitar, am realizat că ne descurcam bine cu câteva „cazuri” de remote, nu cu multe simultan. Presiunea pe care o aduce izolarea și colaborarea exclusiv online între mulți oameni, nu e deloc neglijabilă.

Ce am învățat rapid. Slack e foarte bun pentru business, Whatsapp pentru moralul echipei. Ambele ne sunt esențiale acum. Gesturile mici contează și mai mult zilele astea. Un telefon sau un mesaj: „hei, ce faci, ești bine?” pot face o diferență fantastică pentru oricine. Limbajul non-verbal contează enorm, nu te poți baza exclusiv pe comunicarea prin text (mail/ Whatsapp/ sms/ whatever), se pierd nuanțe esențiale care pot strica moralul unui om sau al întregii echipe. Ai nevoie de call-uri zilnice de voce și măcar la câteva zile câte un apel video cu oamenii cu care ești în strânsă legătură.

Proiectele comune în echipe de 3-5 oameni funcționează bine și la distanță, mai ales dacă nu le întindeți pe mai mult de 2, maxim 3 zile – attention span-ul e foarte mic zilele astea. Nu îți fie teamă să supracomunici – în interiorul și în exteriorul echipei. Foamea oamenilor de informație este enormă în perioada asta.

Rutina e mai bună ca oricând. Status meeting-urile periodice respectate, rapoartele lunare sau săptămânale trimise la timp, pizza mâncată împreună vinerea (chiar dacă la distanță) fac extrem de bine, dau un sentiment de „normalitate” de care avem cu toții nevoie. Instalează-ți și învață să folosești toate aplicațiile de comunicare disponibile. Timpul este un factor esențial, zilele astea. Comunică repede, decide repede. 70% grad de siguranță pentru o informație sau o decizie pare deja un lux.

Cel mai mare pericol este să ne desprindem unii de alții, fără să ne dăm seama. Nu e un vis și nici nu suntem într-un episod din Black Mirror și nici în Soarele Gol (Asimov). După familie și prieteni, colegii tăi sunt cei mai apropiați oameni de tine, chiar dacă fizic sunt la distanță acum. Împreună veți trece peste asta, împreună sunteți mai puternici. Vorbește zilnic cu ei. Ai grijă de ei.

Fotografia unui birou de acasă în vremea Coronavirusului. Sursa: Alex Mihăileanu

Articol dintr-o serie de 12 puncte de vedere scrise de profesioniști din marketing, comunicare, media, digital șu business, care au constituit a treilea newsletter special FOMO. Nu știi ce e FOMO? Află aici!

Comentează