MANAFU*

Abonamente Evensys

5 mituri despre securitatea cibernetică

În 2020, am ajuns să petrecem mai mult timp online ca în alți ani. Sunt mulți cei care militează  pentru o evaluare a timpului petrecut pe Internet, însă nu și anul acesta când mai toate interacțiunile noastre sunt acum în format digital, când întâlnirile față în față cu care eram obișnuiți au fost înlocuite de conferințe pe Zoom, Skype, Microsoft Teams sau alte modalități prin care interacționăm cu clienții și chiar cu familiile noastre.

Spațiul virtual ne poate proteja în pandemiei, dar nu este deloc mai sigur în ceea ce privește virușii online ce se răspândesc atât de repede. Atacurile cibernetice s-au sofisticat și diversificat mai ales în acest an, când toată lumea petrece mai mult timp online. Când un minut petrecut pe internet înseamnă peste 400 de mii de ore de filme pe Netflix sau aproape 210 mii de participanți la conferințe pe Zoom, aproape 3000 de descărcări ale aplicației Tiktok sau peste 500 de ore de conținut video încărcate pe YouTube sau 350 de mii de story încărcate pe Instagram. (sursă: Statista)

Începând din 2004, octombrie este considerată luna securității cibernetice. Inițiativa a fost lansată de National Cyber Security Alliance și Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite pentru siguranța online a cetățenilor americani. De atunci, ideea a fost dusă mai departe an de an.

Anul acesta, în România, Bitdefender a comunicat în luna octombrie sub tema „Fă ceea ce depinde de tine. #BeCyberSmart”, căutând să demonteze o serie de mituri urbane despre securitatea cibernetică.

Ai putea spune că un antivirus este demodat și că este de domeniul trecutului, dar în acest timp și hackerii au găsit noi soluții de a ataca calculatoarele într-un mod mult mai sofisticat ca înainte. Sau am putea alege orice parolă, dar formulele pe care hackerii le aplică o potghiciimediat. Aceste mituri sunt ușor de demontat. Hai să trecem prin 5 dintre cele mai întâlnite:

Mit: Antivirusul este demodat

Precizare:Antivirusul s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-un simplu program care ne proteja de fișierele anexate primite pe mail sau de virușii de pe Internet într-o suită completă de protecție online și mobile. Un antivirus oferă acum soluții de tip firewall, scanare de viruși, protecție în timp real împotriva paginilor de phishing,dar și împotriva link-urilor malițioase, care pot ajunge la noi prin multe mijloace. A avea un calculator conectat la internet acum, fără o soluție completă antivirus este ca și cum ai lăsa mașina descuiată în parcare.

Mit: Orice parolă te poate proteja

Precizare:O parolă slabă poate fi ghicită ușor de către hackeri. Ei folosesc soluții ce încearcă în permanență să obțină accesul în orice sistem informatic. Chiar dacă vorbim aici de accesul la adresa de e-mail sau la rețeaua social preferată, o parolă simplă va fi aflată de hackeri rapid. Un exemplu vine chiar de la președintele American, Donald Trump a cărui parolă de pe Twitter, ”maga2020!”, a fost ghicită de un cercetator în securitate IT. Alege deci parole puternice, complexe, care să nu aibă elemente ușor identificabile, cum ar fi numele tău sau data nașterii și folosește activarea în doi pași pentru toate serviciile care oferă această funcție. Pe cât posibil, alege autentificarea în doi pași într-o aplicație precum Google Authenticator, în loc de SMS. În acest fel, site-urile de cumpărături online, video streaming, educație online și e-mail-urile tale nu vor permite acecsul cu nume de utilizator și parole furate sau compromise.

Mit: Nu am nevoie de VPN, intru doar pe pagini web sigure

Precizare:Foarte multe companii care au trecut la sistemul de lucru de la distanță au oferit angajaților laptop-uri pentru a se conecta și pentru a folosi serviciile digitale ale companiei. Ce nu pot controla acum aceste companii este chiar rețeaua pe care angajații se conectează atât la Internet, cât și la serverele companiei. Conectarea dintr-o rețea Wi-Fi publică – de exemplu dintr-o cafenea – nu garantează faptul că acea conexiune este sigură. Un hacker ar supraveghea rețeaua și intercepta datele trimise prin ea, inclusiv date de logare și parole. Un serviciu VPN instalat pe calculator garantează criptarea traficului dintre calculator și serverele VPN, ceea ce face conexiunea sigură, înainte de a accesa serviciile online. Un trafic securizat prin VPN îți ascunde adresa IP și te ferește de colectarea de date de trafic atât din partea ISP-ului, cât și a infractorilor cibernetici.

Mit: Nu pot fi eu ținta unui atac cibernetic

Precizare:Oriunde ai lucra astăzi, poți fi victimă a unui atac cibernetic. De cele mai multe ori hackerii atacă serviciile digitale ale unor companii și reușesc să introducă viruși de tip ransomwareîn rețea cu ”ajutorul” persoanelor care sunt sigure că lor nu li se poate întâmpla acest lucru. Conform statisticilor, ai 1 din 4 șanse să fii victima unei breșe de securitate a datelor, fără să fi greșit cu nimic. Doar te-ai autentificat la un serviciu popular, dar vulnerabil.

Mit: Laptopul meu e în siguranță chiar și cand rămâne nesupravegheat

Precizare:Ar putea fi o glumă nefericită un status pe rețelele sociale scris de un coleg năzdrăvan care a găsit un Facebook deschis pe un calculator de la birou, atunci când ai plecat în pauză. Sau ar putea fi o cale prin care un hacker ar putea executa comenzi în calculatorul tău pentru că ecranul este deblocat.

Securitatea IT nu este doar pentru ingineri sau specialiști în calculatoare. Ne privește pe toți.

Comentează