MANAFU*

Abonamente Evensys

Experiența mea cu TransferGo

Serviciile online ne aduc mai aproapte într-un an „special” cum este 2020. Ne-am obișnuit să folosim Internetul pentru a lucra de la distanță eficient, pentru cumpărături obișnuite și pentru a plăti aproape orice. Făceam asta și înainte, dar acum a devenit noua normalitate pentru noi.

Am ajuns chiar și să călătorim virtual în diverse locuri ori să ne sărbătorim zilele importante pe Zoom. Asta se va întâmpla cel mai probabil și în timpul sărbătorilor de iarnă, când cei mai mulți dintre românii care lurează în alte țări nu vor veni să îți vadă familiile și prietenii de Crăciun.

Diaspora românească este foarte numeroasă. Se estimează că 5,6 milioane de cetățeni români trăiesc și muncesc în străinătate, fără a-i lua în calcul pe cei care conviețuiesc cu alte nații în regiuni istorice. Deși au o altă viață acum și un alt viitor, românii plecați sunt încă legați de țară. Se știe că diaspora contribuie an de an la economia românească cu importante sume trimise celor rămași acasă.

Banca Mondială apreciază că în fiecare an românii de afară trimit peste 7 miliarde$ în țară. Mulți o fac când își vitează rudele, alți de la distanță prin serviciile online care ne aduc mai aproape, cum spuneam la început.

Unul dintre aceste servicii este TransferGo, companie înființată la Londra în 2012, ce opereză în prezent pe 66 de piețe, cumulând 2,5 milioane de clienți. Dintre aceștia, un milion sunt români. Ceea ce ne spune că este unul dintre serviciile preferate de diaspora noastră. Și va fi cel mai probabil și la acest final de an, când românii obișnuiesc să trimită cadouri, surprize și de multe ori bani acasă. Mai ales în 2020, când călătoriile au restricții din ce în ce mai severe.

TransferGo a devenit popular pentru transferul internațional online de bani, în timp scurt și cu costuri mici, pentru persoanele care doresc să trimită bani familiilor lor, fără a plăti taxele mari percepute de bănci. Astăzi putem trimite bani în 40 de monede diferite, utilizând site-ul sau aplicațiile mobile.

Cum trimiți bani prin TransferGo?

Pentru a testa serviciul, am ales să trimit bani în Anglia, mai precis unui prieten din Londra. L-am rugat să îmi cumpere un disc vinyl dintr-un shop aflat în cochetul și zgomotosul Soho. Puteam să îl comand online, însă de dragul experienței cu TransferGo, mi-am rugat prietenul să facă o vizită în locul meu. O vizită într-un vinyl shop e mereu terapeutică.

Discul costă 19,98£. Eu i-am transferat 20£. Iată cum am procedat.

Pentru început, mi-am instalat aplicația pe mobil. Am folosit în trecut site-ul, însă acum am vrut să și experiența mobilă. Asta și pentru că tot mai multe persoane fac cumpărături și plăți de pe mobil. De fapt, 73% dintre românii care utilizează TransferGo preferă aplicația mobilă. A devenit atât de ușor.

Apoi am accesat aplicația și mi-am introdus numărul de telefon, ca prim pas pentru autentificare.

Un cod de acces mi-a fost trimis aproape instant pe telefon, pentru a asocia contul personal TransferGo cu dispozitivul de pe care este accesat. Mai departe, mi-am ales o parolă de 4 cifre, ca un PIN de card. Alternativ, pot accesa aplicația rapid prin funcția Face ID a telefonului. În continuare, mi-am trecut adresa de e-mail pentru corespondențe ulterioare.

A urmat identificarea mea ca utilizator, cu prenume, nume, data nașterii și naționalitatea. Mi-am dat acordul de urilizare și corespondență și asta a fost totul. Am reintrat apoi pentru a face transferul către amicul din Londra.

Important de reținut este pasul de verificare a identității, necesar pentru folosirea oricărui serviciu financiar online, ce presupune scanarea actului de identitate, o poză a utilizatorului (un selfie) și validarea (o perioadă scurtă de așteptare înainte de primul transfer).

Mi-am adăugat prietenul în aplicație cu câteva informații necesare transferului (Țară, prenume și nume) și am ales detaliile bancare ale destinatarului. Aveam de ales între Cod Sort, IBAN și card de debit (datele cardului ca la o cumpărătură online). Am ales Codul Sort. Era pentru prima dată.

Codul sort este un număr din șase cifre, format de obicei din trei perechi de numere (xx-xx-xx). Codul sort identifică atât banca, cât și sucursala unde este deținut contul.

Apoi am ales modalitatea de transfer. Am folosit cardul meu de cumpărături online, însă puteam foarte ușor să trimit prin Apple Pay sau prin transfer bancar. Am introdus sumă dorită și am selectat data și ora pentru finalizarea transferului.

Important de reținut este că în funcție de ora la care trimitem banii, avem mai multe opțiuni, cu comisioane diferite. Într-o zi poți trimite în următoarele 30 de minute, la prânz ori seară, de exemplu. Dar poți stabili transferul în următoarea zi lucrătoare.

La final, am verificat datele destinatarului și am inițiat transferul. A fost o experiență rapidă, plăcută, familiară, dacă mă raportez la alte servicii online folosite în mod frecvent. Pentru mai multe detalii specifice, recomand secțiunea dedicată Întrebărilor și Răspunsurilor de pe site-ul TransferGo.

Comentează