MANAFU*

Abonamente Evensys

Testează gratuit abilitațile de citire ale copilului tău

Investiția în educație trebuie să fie o prioritate pentru noi, mai ales în contextul actual, când atât elevii, cât și cadrele didactice întâmpină probleme de adaptare la școala online. Cu foarte mulți elevi care nu au putut participa la orele organizate de la distanță și cu rezultate slabe la evaluările internaționale, educația merge pe avarii în România.

Un raport de săptămâna trecută al Ministerului Educației ne-a dezvăluit că 237 de mii de elevi nu au avut acces la Internet și 287 de mii de elevi nu au avut echipamentele necesare în această perioadă a cursurilor online.

Mai mult, raportul PISA, realizat în anul 2018, a arătat o situație îngrijorătoare pentru țara noastră. Procentul elevilor care nu reușesc să înțeleagă un text după ce l-au citit este de 41%. La matematică, unde elevii ar trebui să facă operații aritmetice de bază, procentul este de 47%. La științe, unde ar trebui să ofere explicații simple și să facă corelații elementare, procentul este de 44%. Evaluarea PISA este făcută o dată la 3 ani.

Aceste cifre ar trebui să ne îngrijoreze pentru că între 2015 și 2018, procentul analfabeților funcționali a crescut cu 5% în România și totodată pentru că ne situăm, alături de Bulgaria, la coada clasamentului între țările europene, cu care ne comparăm cel mai adesea.

Teste gratuite pentru copii și profesori

Din dorința de a populariza testarea individuală a elevilor, platforma educațională Brio a lansat un test de literație gratuit pentru elevii claselor I-VIII, ce indică nivelul de alfabetizare al acestora. Mai simplu spus, putem să ne evaluăm acum gratuit copiii la citire.

De ce este important acest test? Pentru că ne arată cât de pregătit este copilul la lectură în perioada lui de formare. Testele PISA se adresează de obicei copiilor de 15-16 ani, când aceștia se apropie de finalizarea ciclului obligatoriu (10 clase) și sunt practic pregătiți pentru integrarea în piața muncii.

Este însă important pentru părinți să conștientizeze din timp capacitatea de învățare a copilului și de asemenea plusurile și minusurile din educația acestuia. O evaluare de orice fel, online sau offline, va oferi un profil al aptitudinilor copilului nesesizat de multe ori de părinți sau de profesori. Copiii învață și asimilează diferit. De aceea părinții și chiar profesorii trebuie să știe cât mai multe despre aceștia. Printre altele, să afle dacă sunt în zona de risc al analfabetismului funcțional.

Ce face testul Brio?

Testul Brio măsoară nivelul de literație de bază (cunoașterea literelor, a cuvintelor și a structurii textului necesare lecturii și scrierii), literație funcțională (abilitatea de a citi, a scrie și a înțelege) și literație multiplă (capacitatea de a folosi competențele de citire, de scriere, de înțelegere și de realizare a conexiunilor pentru a produce, interpreta și evalua critic textele citite).

Cum poate fi accesat testul Brio?

Testul poate fi efectuat individual online. Primul pas constă în crearea unui cont de utilizator gratuit în această pagină. Contul trebuie creat de o persoană majoră.

După confirmarea adresei de e-mail (se poate crea un cont și cu profilul de Facebook sau Google), veți intra pe panoul central (dashboard), unde apar mai multe tipuri de teste. În partea de jos a paginii, veți vedea o căsuță cu testul de literație. Este testul gratuit oferit de Brio. Atenție, Brio are mai multe teste oferite pe bază de abonament. Folosiți testul gratuit. Apăsți deci pe butonul „Dă un test de literație”.

De aici veți intra în pagina unde selectați clasa copilului și așteptați apoi configurarea și începerea testului. Acesta durează 5 minute, timp în care copilul va citi câteva enunțuri și cerințele aferente și va alege răspunsul corect din variantele propuse. La final, apare butonul „Termină testul”.

Dacă testul a fost finalizat cu succes, primiți raportul Brio, un document detaliat ce descompune în termeni foarte clari aspectele din subcapitolele analizate, indicând ce noțiuni sunt stăpânite deja de elev, respectiv pe cele pentru care e nevoie de aprofundare.

Echipa Brio încurajează profesorii de română și învățătorii să folosească acest test la clasele lor. Tot gratuit. Sistemul Brio este avizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar testul de literație e adaptat cerințelor PISA.

Comentează