MANAFU*

Abonamente Evensys

Statul vrea o platformă care să scaneze dezinformările online, dar cu ce preț?

Statul vrea sa dezvolte o platformă care va scana dezinformările din online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă, conform algoritmilor propuși, scrie Cronica, citând un articol Profit.ro.

Nu știu cum vedeți voi toată treaba asta, dar „incompetența” și „corupția” nu sunt teme noi în România și au fost dovedite de atâtea ori de organele statului și presa de investigație. 

Practic, presa de investigație nu va mai putea denunța astfel de acte sau cel puțin nu le va putea formula în termenii corecți. Asta îmi amintește de faptul că în Rusia au fost interzise cuvintele ”război”, „invazie”, „atac”.

În tot ce am citit eu pe Facebook, temele propagandei ruse au fost și sunt altele. Nu au nicio legătură cu incompetența și corupția. Libertatea, Vice și Aktual24 le-au explicat recent în câteva articole. Printre ele se numără:

„Și NATO, și americanii au bombardat

„Romania sa fie neutra!’’

„Ucraina e rea și a discriminat români”

„Ucraina si NATO au provocat Rusia, care se simtea amenintata”

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera “fake news” și elemente specifice propagandei”, scrie Profit.ro.

Instituirea unei asemenea platforme, în formula prezentată de Profit.ro, poate afecta libertatea de exprimare și mai ales denunțarea unor fapte grave, cu care societatea noastră se confruntă.

Platforma este pregătită de un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, printre care Global Focus, Active Watch și Media Wise.

UPDATE: Inițiatorul platformei, ONG-ul GlobalFocus Center, a declarat că „acest mecanism este 100% independent, nu exista si nu va exista finantare guvernamentala. Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experti si beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face si ce este si mai ales ce NU face si NU este acest mecanism, astfel incat sa ne asiguram ca el sprijina, nu impiedica libertatea de exprimare. Termenii de cautare circulati in public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectati de la institutii guvernamentale si alti parteneri din societatea civila intr-un proces de brainstorming”.

GlobalFocus Center a mai declarat că acele cuvinte cheie din articol au fost vehiculate în sesiunile de brainstorming, însă nu și asocierile din materialul Profit.ro.

4 comentarii

  1. Bogdan says:

    Ministerul Adevărului.

  2. Mihai says:

    Ei nu sunt in stare sa rezolve cu fake news-urile lui Sosoaca, Olivia Steer si alti sute de mii de tampitei si vor sa faca asta la scala larga, imi vine sa rad.

    Asa ceva implementat in Romania nu poate sa fie nimic altceva decat o cenzura grosolana si da curs unor abuzuri groaznice.

  3. Fake News-ul nu o sa dispara niciodata, tine de fiecare om sa isi aleaga singur informatia corecta. Nu sunt sigur ca inteleg ce ar trebui sa se intample cu articolele false, se sterg? Sau doar se marcheaza ca fiind false?

  4. Christian says:

    Sper sa si reuseasca..

Comentează