MANAFU*

Abonamente Evensys

Scareware: Când frica de viruși devine o amenințare reală pe Internet

Atacatorii informatici devin din ce în ce mai inventivi, însă foarte adesea apelează la tactici simple care ne „dezarmează” și ne expun unor mari pericole. Un bun exemplu este „scareware”, o formă de malware care folosește tehnici de manipulare psihologică pentru a ne determina să facem diverse acțiuni sau să divulgăm informații confidențiale. Este o tactică de „inginerie socială” în sfera securității informatice (de la „social engineering” în engleză).

Mai simplu spus, atacatorii ne afișează o serie de mesaje, deseori ca niște ferestre pop-up suprapuse pe paginile web, prin care „ne avertizează” că dispozitivul nostru este sau va fi infectat dacă nu instalăm un anumit software „salvator”. De cele mai multe ori, aceste programe „minune” ascund malware. Le recunoaștem cel mai ușor pentru că ne atrag atenția cu titluri precum „Warning”, „Security Alert” sau „Attention”.

La capitolul scareware intră și notificările care ne invită să instalăm aplicații mobile gratuite, reclamele înșelătoare (malvertising) sau mesajele primite pe mail, ce ne atrag atenția asupra unor amenințări importante, încercând să ne convingă să instalăm programe utile.

Ce se întâmplă atunci când dai click pe un pop-up sau instalezi un program ascuns de scareware? De multe ori, plătim niste programe care fac mai nimic sau oricum nu fac ce au promis sau, dacă nu suntem protejați deja anti-malware, putem rămâne fără date personale și financiare ca în multe alte atacuri informatice sau le punem la dispoziție hackerilor dispozitivele noastre pentru a conduce alte atacuri. De exemplu, să atace alte calculatoare care sunt conectate la același wi-fi cu cel infectat deja.

Unii utlilizatori de Internet cad victime nu doar reclamelor și mesajelor afișate, care îi îndeamnă să instaleze un program, ci și unor scheme foarte elaborate. Sunt convinși fie să sune la numere de telefon suprataxate, fie să ofere acces la propriul computer prin programe gen TeamViewer.

Cum ne apăram de scareware? Dacă știm cum funcționează schemele de manipulare, cam tot ce am arătat eu mai sus, ne prindem destul de ușor când cineva încearcă să ne păcălească. Chiar și așa, nu trebuie să ne grăbim să închidem acele pop-ups sau notificări, apăsând pe butoanele X, Close, Cancel. Uneori în spatele lor se ascund chiar comenzi de descărcare a programelor periculoase. Închidem mai bine fereastra, tab-ul, aplicația. Și poate cel mai important, instalăm un program antivirus foarte bun care să detecteze în timp real amenințările și să elimine orice software dubios.

Eu folosesc de ani bun suita Bitdefender Total Security, care are acum un preț foarte bun pentru primul an de utilizare: 160 de lei în loc de 380 de lei. Recomand și soluția Bitdefender Premium Security, mai ales dacă aveți mai multe dispozitive cu diverse sisteme de operare. Acum are o reducere de 57% pentru primul an.

Comentează