MANAFU*

Abonamente Evensys

Care sunt cele mai mari retele sociale in Europa

Cand vorbim de dimensiunea social media, ne uitam cel mai adesea la cifrele pe care le au platformele la nivel global si, cu putin noroc, la cele disponibile pe plan local, agregate din diverse surse. Nu ne uitam aproape niciodata la datele la nivel european. Acum avem insa un motiv sa o facem.

Uniunea Europeana obliga acum marile retele sociale sa declare numarul de utilizatori in spatiul tarilor sale, ca un prim pas spre o noua serie de reglementari privind protectia minorilor, combaterea dezinformarii si moderarea continutului. Noul set de prevederi va fi aplicat Platformelor Online Foarte Mari (very large online platforms sau, pe scurt, VLOPs), adica serviciilor digitale care depasesc pragul de 45 de milioane de utilizatori. Mai multe detalii cititi pe Politico.

Platformele s-au mobilizat deja si conform declaratiilor lor, situatia pe teritoriul european este urmatoarea:
Click aici pentru a mari imaginea

Nu stiu daca ne surprinde faptul ca YouTube este lider in Europa. Ne suprinde faptul ca Instagram este foarte aproape de Facebook si TikTok de Twitter. Sau ca Google Search, cu 332 milioane de utilizatori activi in medie lunar, este pe locul 2.

Masura UE este binevenita. Daca ar include si cateva norme clare pentru protejarea drepturilor utilizatorilor (verificarea voluntara a identitatii utilizatorilor, modul de operare al algoritmilor, imbunatatirea serviciilor de relatii cu clientii etc), social media ar putea deveni un loc mai sigur si mai prietenos.

1 comentariu

  1. Unlink says:

    Youtube cred ca este foarte greu de depasit cel putin in urmatori 2-3 ani chiar daca tik tok vine tare din urma.

Comentează