MANAFU*

Abonamente Evensys

Idei de afaceri: Aplicatie de smartphone pentru meseriasi

dreamstime_s_12987989

Devin din ce in ce mai “legat” de servicii online si aplicatii mobile care imi rezolva din “probleme” si imi salveaza timp. Platesc utilizatile si impozitele online. Cumpar bilete la film, fac tranzactii bancare si comand mancare sau taxiuri prin aplicatii mobile. Asa ca atunci cand am o noua provocare, primul gand care imi apara in minte incepe cu “Cum ar fi sa…”.

Cum ar fi, de pilda, sa existe o aplicatie de smartphone care sa gaseasca cel mai apropiat meserias (mester) atunci cand se sparge o teava sau apare o defectiune electrica. Principiul de functionare ar putea fi inspirat din cel al aplicatiilor de taxi. E nevoie doar de o “baza de meseriasi”.

Vrea sa o faca cineva?

Experienta mea cu aplicatiile de meseriasi

M-am bucurat sa vad – dupa ce am pus acest post – ca exista si planuri, dar si aplicatii existente. M-am bucurat ieri de existenta lor, cand am fost nevoit sa caut un instalator pentru cineva din familie. Bucuria mea a disparut insa foarte repede.

Desi a avut aparitii in presa si la TV, serviciul Repara Tot a fost o mare dezamagire. Aplicatia (iOS) nu poate fi gasita, nici macar cu Google, la formularul de pe site nu raspunde nimeni nici dupa 3 ore, iar la telefon, un robot imi spune ca numarul nu poate fi apelat momentan si ca ar trebui sa incerc mai tarziu. Am incercat. Acelasi mesaj.

De recomandari bune se bucura si Instalator Bucuresti, un serviciu care are de asemenea aplicatii Android si iOS. Problema e ca aplicatia pentru iPhone nu e disponibila in… Romania. Ma gandeam sa incerc in App Store Nicaragua, dar mi-a fost mai usor sa pun mana pe telefon si sa sun. Mi-a raspuns cineva care in soapta mi-a spus ca nu poate prelua urgenta mea pentru ca este deja la urgenta altcuiva, dar ma va suna. “Deci ma sunati astazi, mai tarziu, oricat de tarziu, da?”. “Da!”. Credeti ca m-a sunat cineva?

Inteleg ca urgenta mea s-a intamplat in weekend, cand toata lumea se odihneste, insa daca vrei sa oferi servicii diferite de cele traditionale, cand te pozitionezi deasupra celorlalti, trebuie sa fii pregatit cu adevarat 24/7. Sau macar sa iti setezi robotul sa dea un alt mesaj (Ne pare rau, incercati de luni), iar formularul de contact sa aiba un fel de out-of-office reply. Cat despre aplicatii, sper sa ajunga feedback-ul meu la meseriasii care le-au ascuns atat de bine: “Baieti, exista cativa utilizatori de iPhone si in Bucuresti!”.

(Articol acualizat pe 5 octombrie 2014)

Sursa foto: © Jakub Jirsák | Dreamstime.com

22 comentarii

  1. Val Vesa says:

    Poti face asta momentan si din aplicatia mercador de exemplu.

  2. Șerban says:

    Ce te faci dacă vrei un meseriaș pentru computer și cel mai aproape de tine e Buhnici?

  3. Marius Sescu says:

    Nu ar prinde, pentru că meseriașii buni sunt mereu ocupați, nu pierd timpul cu înscrierea lor pe site-uri de anunțuri sau baze de date, iar cei pe care îi găsești prin ziare sau online de regulă sunt slab calificați sau foarte scumpi. Ca și în alte domenii, oamenii buni se găsesc pe recomandări.

  4. Buna observatie, Val!

  5. Pai in acest caz, Marius, ar trebui sa imi fac o scoala de meseriasi! 🙂

  6. mOntecOre says:

    I put my dad on the go [electrician]. Cine face baza aia? 🙂

  7. Claudiu says:

    Este in lucru o astfel de aplicatie. O face Tiberiu Pircalabu: https://www.facebook.com/atiberius?fref=ts

  8. Lucram la o aplicatie in acest sens, care va fi disponibila la http://www.chiaracum.ro/
    Te anuntam cand avem gata MVP-ul.

  9. Andrei says:

    Salut, lucram noi la o astfel de aplicatie. Mai aveti putintica rabdare ! O sa o gasiti aici http://www.mestere.ro

  10. Andrei says:

    O idee excelenta intradevar. 🙂 incercati sa cautati in appstore sau in google play “reparatot”.
    Nu este o baza de date dar este o aplicatie care rezolva problema ta.

  11. Diana says:

    Nu cred ca doreste cineva sa caute “cel mai apropiat mester” cand are o problema. Ma rog, eu cel putin cand am nevoie de vreun mester ma orientez in general dupa recomandari si preturi. Mai putin ma intereseaza ca sta la 2 blocuri de mine sau in capatul celalalt de oras 😀

  12. […] se gandeste la o aplicatie smartphone pentru meseriasi. Ideea nu e rea dar eu sper sa am cat mai putin nevoie de meseriasi, unele din cele mai traumatice […]

  13. Daca ai realizat in ultimul an o campanie sau aplicatie mobila cu care te mandresti, ofera-i locul cuvenit si inscrie-o la Mobile Awards pana vineri, 21 martie!

    Inscrierea este gratuita si se poate face online completand formularul din aceasta pagina http://bit.ly/1bRuvBJ

  14. acadea says:

    deja exista
    si cu baza de date, si cu site si cu aplicatii pt ifon si android
    http://www.reparatot.ro/

  15. Mariana says:

    Daca te intereseaza o baza de date vasta pentru aplicatia ta, cu meseriasi pe zone, judete, localitati, trebuie sa stii sa te folosesti eficient de motorul de cautare. Motoarele de cautare nu iti returneaza pentru interesul tau exact, daca nu stii sa le folosesti. Spre exemplu, nu iti va returna meseriasul dorit
    tastind de exemplu “instalator Harghita”, ci mai degraba iti poate returna “Locuri de munca instalator in Hargita” sau “cursuri instalator Harghita” sau “angajam instalator in Harghita”, pentru ca firmele de joburi, au platit mai mult in campania lor de linkuri, decat un simplu meserias. In acest caz, mai bine formulezi “instalator Harghita, imi ofer serviciile” sau “instalator cu experienta imi ofer serviciile – Harghita “.
    Cu alte cuvinte reformulezi, in ideea ca fiecare meserias isi are propria lui exprimare cu privire la oferta lui. In alta ordine de idei, e mai eficient ca un meserias sa se exprime in anuntul său “instalator imi ofer serviciile, Harghita” decat doar “instalator Harghita”. Apoi un alt avantaj in folosirea motorului, este folosirea ghilimelelor, care iti va returna fraza cat mai exacta cu cea tastata de tine.
    Vezi info operatorul de cautare:
    https://support.google.com/websearch/answer/136861hl=ro&ref_topic=3081620
    Iti ia ceva timp pentru o astfel de baza de date, dar dupa aceea ai rezultatele pe care le doresti. Iar ca idei de afaceri, nu-ti mai ramane decat sa investesti in aplicatie si gata. O alta sugestie ar fi sa gasesti pe cineva sa faca toata
    munca asta de cautari contra cost. Succes.

  16. Andrei says:

    Va povesteam acum 3 luni ca inca e in dezvoltare, iata ca acum a iesit in beta.
    De azi inainte .. http://www.mestere.ro .. lucram din greu acum si la un .apk 🙂 . Cele bune !

  17. Alin says:

    Salut,vin cu o idee buna in ceea ce priveste aplicatiile pe mobil.Ar fi foarte tare ,de folos si profitabil daca a-ti putea face o aplicatie care sa fie translator in mai mutle limbi(daca nu toate) prin inregistrarea sunetului.De exemplu,un om ma intreaba pe engleza ceva in timp cel inregistrez ,iar telefonul sa poata sa`mi traduca pe romana prin sunet.Apoi cand urmeaza sa dau un raspuns setez telefonul sa vorbesc pe romana si sa traduca prin sunet pe engleza pentru a intelege acel om.Imi dau seama ca este mult de munca la o astfel de aplicatie,insa cred ca va avea succes la nivel global.Daca aveti tehnologie si cunostinte in domeniu ar fi pacat sa nu incercati ,zic eu.Ar usura relatiile internationale avand in vedere ca majoritatea lumii detine cate un smartphone.

  18. Idee e foarte buna..nu de puține ori am căutat un meseriaș fără ca să îl pot găsi

  19. Marius says:

    Varianta cea mai buna fie ca esti meserias si cauti lucrari sau daca esti in cautare de meseriasi intra pe https://constructorievaluati.ro/create-job

  20. […] Sursa: www.manafu.ro/2014/03/idei-de-afaceri-aplicatie-de-smartphone-pentru-meseriasi/ […]

  21. Nicolae says:

    Majoritatea care au comentat aici pe pagina au zis ca lucreaza la ceva de genul , vad ca nu a mers prea bine

Comentează