MANAFU*

Abonamente Evensys

Experienta mea cu iPhone 6

test-iphone-6

Până în ultimul moment, mi-am dorit ca iPhone 6 nu arate precum toate simulările şi imaginile închipuite /scăpate înainte de momentul lansării. N-a fost fie nici de data aceastaLa ultimele trei lansări ale Apple, tot ce a apărut în media s-a adeverit. Când l-am văzut în live streaming, am dat verdictul pe care îl aveam deja în minte: cel mai urât iPhone lansat până acum. Unii cititori mi-au ţinut isonul, alţii m-au contrazis. Cum aparenţele de multe ori înşală, am dat curs invitaţiei de a testa în premieră noul iPhone, venită de la Quick MobileAşa , în urmă cu doua săptămâni, am pus mâna pe versiunea de 4,7″.

Ce înseamnă “iPhone urât“?

Nu cred Apple va reuşi vreodată creeze ceva cu adevărat urât. Chiar nu cred. De ce am zis atunci iPhone 6 e un telefon urât? Pentru după ani buni în care Apple s-a detaşat deconcurenţă prin design, a venit acum cu un compromis. Deşi e bine finisat telefonul, cum aşteptam, nu iese în evidenţă cu nimic la capitolul design, nu e un pas înainte faţă de versiunile anterioare şi e doar un răspuns la evoluţia competiţiei, care şi-a pierdut din personalitate.

E o  părere personală, fireşte,  împărtăşită cu siguranţă şi de alţii, însă la nivel general, iPhone 6 este deja un hit, depăşind recordurile anterioare, după cum se vede în graficul următor.

chartoftheday_2748_iPhone_launch_weekend_sales_n

Construcţie

Ştim cu toţii deja că noile modele iPhone au dimensiuni mult mai mari în comparaţie cu modelele anterioare. Dacă iPhone 5 şi iPhone 5S aveau un ecran de 4″, iPhone 6 are un display 4,7″ şi iPhone 6 Plus vine cu unul de 5,5″. Totdoata noile modele sunt un pic mai grele cântărind 129 grame şi respectiv 172 grame în comparaţie cu 112 grame cât are iPhone 5S. Dar bănuiesc că nu e asta o mare problemă.

Noua gamă este şi mai subţire decât generaţiile anterioare. iPhone 6 are o grosime de 6,9 mm, iar iPhone 6 Plus de 7,1 mm. Spre comparaţie, iPhone 5S are o grosime de 7,6 mm.

Capacul de spate este un pic mai aspru, lipsesc ornamentele de sticlă, butonul power a fost mutat din partea de sus pe partea laterală dreapta, iar camera foto este de acum ieşită în relief pe ambele modele. Ecranul este uşor curbat pe margini, ceea ce oferă o senzaţie plăcută la atingere când faci de exemplu slide de la dreapta spre stânga pentru a te întoarce la o pagină în Safari. Modelele anterioare au o margine care zgârie un pic.

iphone6-iphone6plus

Performanţă

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus au un procesor Apple A8 dual-core la 1,4 GHz, însă diferenţele de performanata nu sunt foarte mari faţă de iPhone 5S. Aplicaţiile sunt optimizate pentru iOS 8, dar va mai dura ceva vreme până când vor fi optimizate şi pentru noile rezoluţii 1334 x 750 respectiv 1920 x 1080. Avantajul ecranului mare este evident, pornind de mărimea fontului până la afişarea pe 6 rânduri a aplicaţiilor.

Bateria

iPhone 6 are o baterie de 1.810 mAh. Spre comparaţie, iPhone 5S are o baterie 1.560 mAh, iar Lenovo S860, un telefon intrat pe piaţa noastră acum o lună, are una de 4.000 mAh. Apple mai are deci de lucrat la probabil cel mai arzător aspect în lumea smartphones. Cu toate acestea, trebuie să observ că la iPhone 6, cu tot cu ecranul sau un pic mai mare, bateria rezistă cam o zi.

Camera foto

Camera foto de pe iPhone 6 este aproape identică cu cea de pe iPhone 5S. Are aceleaşi specificaţii, doar senzorul e mai mare. Pentru o focalizare mai rapidă a fost introdusă funcţia Focus Pixels. Spre deosebire de iPhone 5S, camera de pe iPhone 6 poate filma clipuri în slow-motion la 240-fps. Şi se descurcă onorabil când faci fotografii cu soarele în faţă. Lipseşte însă stabilizarea optică video, disponibilă doar pe iPhone 6 Plus.

iphone6-lumina-puternica

Plăţi prin NFC

Dincolo de dimensiuni şi de schimbarea designului, marea noutate pe care versiunile 6 o aduc este legată de Apple Pay. Spun mare, pentru Apple are puterea de a impulsiona plăţile prin smartphones. Din ziua lansării celor două modele iPhone, compania a anunţat parteneriate cu unele din cele mai mari lanţuri de retail din lume precum McDonald’s, Nike sau Starbucks.

Serviciul de plăţi este disponibil momentan doar în US, însă probabil nu peste mult timp (ca în cazul iTunes) va deveni operaţional şi în România.

Merita sa treci la iPhone 6?

Eu nu mă grăbesc să trec la iPhone 6. În continuare, nu îmi place designul. Nu văd o îmbunătăţire majoră a performanţelor faţă de iPhone 5S (comparaţi-le aici) şi încă nu am devenit un fan al telefoanelor mari. Îl recomand însă celor care caută cea mai bună experienţă de gaming pe mobil, celor care nu pot trăi fără aplicaţii (gama iOS e încă foarte puternică), celor care vor să treacă de la iPhone 4/4S la un ecran mai mare (rămân în familie, cum s-ar zice) sau ar dori să facă un upgrade la iOS 8.

Aştept acum părerile voastre!

13 comentarii

  1. daniel says:

    Eu îl consider ca marime perfect. Tot ce depaseste 5inch marime a displayului e deja problematic. Detin un Nokia 1520 si compromisul e facut din cauza bateriei. Cu ecranul de 6 inch bateria o pot considera fenomenala. Si daca dupa 8 luni de utilizare a unui tel de 6″ cred ca iphone 6plus e prea mare atunci poate e chiar prea mare 🙂 am văzut un 6+ si degetul ajungea abea la jumatea ecranului si forta la,propriu utilizarea cu o,mana . deci e o problema . Dar fiecare cu ale lui. Revenind ip6 îmi place f mult însă cand,vad acele antene de semnal îmi piere tot cheful. Voi astepta varianta s , precum se stie întotdeauna a doua varianta a fost un succes .

  2. daniel says:

    Bine in caz de îl voi castiga la concursul lui Chinezu diseară il voi păstra :))

  3. Madalin says:

    Eu o sa raman incontinuare cu iPhone 5S, mi se pare cel mai frumos telefon.
    Nu am facut si nici nu o sa fac prea curand update la iOS8. Nu imi place deloc cum au facut acel control center iar restul “imbunatatirilor” chiar nu ma ajuta cu nimic pe mine.

  4. inca un review care imi indica faptul ca nu isi merita banii si valva starnita in jurul sau

  5. Daniela says:

    In afara de design, de fapt de acele margini putin rotunjite si display-ul mai mare, nu are nimic semnificativ schimbat. Cred ca singurul lucru care ar trebui schimbat si care se va simte, este baterie.

  6. Iphone 6 intr-adevar nu a venit cu ceva nou pentru europeni, personal cred ca iphone 5s e top apple.

  7. Robert says:

    Nici eu nu sunt iubitor de “palete” insa pentru ca azi l-am primit si eu in teste, nu mi se pare dracul asa de negru 🙂

  8. […] avut recent ocazia sa testez iPhone 6. Nu vine cu multe imbunatatiri fata de 5S, insa este o optiune importanta pentru […]

  9. Alex says:

    De la Samsung Galaxy S III folosit timp de mai bine de 2 ani la iPhone 6, tin sa precizez ca nu pare tableta, e mai subtire, mai fin, cred ca trebuie sa ai grija mai mare de el!

  10. nyku says:

    am un i-phone 6 si dintro data nu mai merg tonurile ptr alerte la mesaje ,facebook,nu se mai aud nici tastele,etc,cand sunt sunat telefonul suna si pot conversa doar pe speaker si nu pot conversa normal pe difuzor,de ex pot selecta tonul la sonerie si sal aud dar cand selectez tonul la mesaje si notificari merge doar pe vibrati,am intrat in meniu si am incercat sa resetez si setez si tot nimic,,,,poate imi dati vreun raspuns care va pricepeti,multumesc

  11. Cristi says:

    Sunt de acord, designul a devenit “android” si reprerzinta inca un pas inapoi de la iPhone 4 incoace (fiind consumator de media, folosesc iPhone 4 – care, in afara de designul desavarsit, imi ofera o experienta de utilizare inegalabila, chiar simti ce inseamna cu adevarat un telefon de top, premium), iar mai nou ma folosesc si de un LG 3D max (deci nu sunt “fanboy”, ci doar apreciez device-urile de calitate)care, desi estetic e doar “o paleta de plastic”, are multe plusuri peste celalalt telefon.
    Recent am intrat si in cateva magazine si pot spune ca iPhone 6 mi-a lasat o oarecare impresie de telefon ieftin, tinandu-l in mana am avut acea senzatie nedorita de “jucarie”. Spre deosebire de inox, eu nu vad in aluminiu un material premium, sa nu uitam ca aluminiul e un metal ieftin, care se gaseste din belsug in scoarta terestra… Mi-a atras privirile HTC One M9, iar cel care m-a dat pe spate a fost Nokia 925, pur si simplu m-a lasat masca cu frumusetea ecranului si meniului, arata foarte, foarte elegant! Chiar impresioneaza, dar fiindca la sunet nu e prea laudat, nu ar fi potrivit sub nicio forma pentru ceea ce am eu acum nevoie, asa cum am spus, pe partea de media.
    Benzi de plastic inestetice, pe spate? Camera iesita in afara? Imi pare rau, dar Apple deja a pierdut batalia cu telefoanele Android…

  12. Andrei says:

    Salut, daca iphone-ul meu 6 are o problema la mufa de incarcare am sanse sa primesc un dispozitiv nou de la apple din magazin?

  13. ktr says:

    se indoaie foarte usor..in garantie nu-l scimba; la cat costa ar trebui sa fie mai telefon

Comentează