MANAFU*

Abonamente Evensys

Salarii entry-level

Ma uit – putin uimit – la o stire pe DailyBusiness in care un studiu european spune ca studentii romani asteapta un salariu de 850 de euro la angajare in primul lor job. M-am aratat uimit fiind constient de realitatea salariilor actuale. In acelasi timp, fiecare e liber sa isi seteze asteptarile dupa cum doreste. Sunt insa curios cum au ajuns studentii la acea suma.

Cred de asemenea ca discutia ar putea porni de la un alt subiect: salariul entry-level. Cu cat platesti pe cineva la primul job si mai ales, cum ii calculezi salariul? Cred ca in acest moment, salariul de “intrare” este undeva intre 300 – 400 euro pe luna. Are cineva o alta estimare?


31 comentarii

  1. Adi Zăbavă says:

    Mi-e imposibil sa cred ca studiul se bazeaza pe fapte adevarate. Poate cel mult pe niste raspunsuri date la misto. Nu, studentii romani nu sunt rupti de realitate. Cred ca nici cei cu cele mai bune performante nu se gandesc la mai mult de 500 de euro pentru entry-level.

  2. serban says:

    Pai, sa vedem, depinde ce studenti, stat sau privat. Daca dai cateva mii de Euro pe niste ani de studiu, probabil ca te astepti la ce spui tu 850.

    Pana la urma plata trebuie legata de performanta nu de ce asyeptari au ei, asa ca daca au cum sa livreze, le pot oferi si peste, insa asa ca viseaza ei, sa fim seriosi.

  3. katai says:

    Depinde foarte mult din ce parte a ţării eşti (având în vedere dacă vorbim de România). Desigur, în Bucureşti şi oraşele puternic dezolvatate e un început bun acel entry level de 300-400 Euro dar în oraşe precum Oradea, nu cred că există job care să ofere atâta. Un job bun, care să ofere calitate şi profesionalism şi un cadru de promovare începe undeva între 250-300 Euro, iar după 6 luni se discută de o mărire de salar (în cazurile bune) cu maxim 10%.
    Cred că şi studenţii vor prea multe, având în vedere că timp de 3 ani şi încă 2 de master au stat şi nu au muncit poarte part-time, iar când termină facultatea, au nevoie de un salar atât de mare. Plus să nu uităm că în timpul facultăţii poţi face practică şi asta te ajută în viitorul tău job (dacă eşti serios şi în practica de 8 ore pe săptămână).

  4. 300-400 unde? In productia de software era 200 entry level. Deci?

  5. claudiume says:

    Un salariu de 300 – 400 euro pe luna este foarte OK avand in vedere situatia economica actuala. Eu ma aflu in situatia de a-mi cauta primul job si pot spune ca m-as multumi cu un astfel de salariu. Cred ca salariul publicat de DailyBusiness, cel de 850 euro este cam exagerat.

  6. Alin Chiriac says:

    Corect 🙂

    Cred ca tine foarte mult daca asteptarile lor le intalnesc pe ale angajatorului. Un om de 850 euro ar trebui sa produca lunar minim 6000 Euro NET.

  7. attila says:

    Da, am alta parere. 400 de euro ii dai cuiva care merita. Marea majoritate a mucosilor de studenti, ca altfel nu poti sa ii numesti, sunt doar cu aere in cap si sunt MULTI, subliniez tare MULTI “informaticieni” care nu stie sa porneasca un editor de texte, ingineri agronomi de “nivel european ” care nu au vazut o vaca in viata lor sau un morcov, decat direct in farfurie, s.a.m.d.
    Am avut personal de-a face cu cel putin cateva sute de persoane intre 18 si 34 ani la angajare, pt ca eu eram tipul care decidea in baza interviurilor, o vreme, daca firma angajeaza sau nu pe cineva.
    Aere in cap, propozitia “am studii superioare” repetata la nesfarsit, si pretentii.
    Total ireal.

    Un salariu real entry level pt un mecanic auto, este 400 RON, pentru un sofer de microbuz, 500 , pentru un “informatician” ( a se citi: stie se intre pe messenger si eventual pe hi5 sau facebook, si a facut 2 instalari windows la viata lui), 700 sau 750 ron.

    Restul… sunt povesti de prost gust si rauvoitoare.

  8. Meneopol says:

    Ce vorbeşti omule? Pe ce lume trăieşti? Mai ieşi şii tu pe stradă, mai vizitează lemea de prin ţară… Serios îţi spun că dacă sare un salariu de 200 de euroi e bine tare de tot. Chiar la nivel de salariat vechi îţi pot da exemple de meserii destul de bine plătite prin Bucureşti dar care în ţară sînt plătite de toată jena. Nu mai vehiculaţi aceste scoruri că bulversaţi piaţa muncii, angajaţii şi viitorii angajaţi.
    Iar legat de ştirea pe care o aminteşti… astea-s făcături, lăturile presei noastre, erorile unor redactori care inventează ştiri senzaţionale de la birou, pe “sursele” lor alea fantastice.
    Aşa că vă cer puţintică seriozitate şi puţintică atenţie, una e să visezi la un salariu de 800 de euro şi alta e piaţa salariilor din românia.

  9. Mugur says:

    Da, cam pe aici e nivelul de entry la primul job, 3-400 sau mai larg 250-500, depinzand de job si companie.

  10. Daniel says:

    Nu stiu exact cum a fost facut studiul, dar de multe ori, in cazul interviruilor, foarte multe firme vin si intreaba candidatu ce salariu cere pentru postul respectiv. Chestia asta nu mi se pare foarte corecta. E normal ca un student sau un om cu putina experienta sa incerce sa ceara cat mai mult, avand in vedere ca inca nu stie cat poate produce pentru firma respectiva si intra pe piata muncii cu putin prea multa naivitate.

  11. Daniel says:

    * […] intreaba candidatul […]

  12. gxg says:

    Nu cred deloc ca e o cifra exagerata, pur si simplu atat cer studentii.
    Daca si primesc atat e o alta poveste.
    Studiile nu sunt prea relevante dupa parerea mea, oricat ai platit pentru ele, doar daca e vorba de MBA-uri, ACCA si alte asemenea. Dar de asa ceva nu te apuci decat in momentul in care deja ai ceva experienta in spate.

  13. Denisa says:

    Depinde de domeniu, depinde de oraş. Poate că în Bucureşti un salariu de 400 de euro este doar pentru neexperimentaţi. Eu iau mai puţin de-atât şi am 9 ani în “câmpul muncii”. Pe ogorul presei. Dar asta e Hunedoara, dacă vreau mai mulţi bani, trebuie să caut un job într-un oraş mai mare.

    Oricum, 850 de euro este o sumă uriaşă pentru un absolvent fără nici un fel de experienţă. Voluntariatul din timpul studenţiei nu cred că se pune.

  14. Elena says:

    Nu stiu cum a fost facut studiul acesta, dar eu nu cred ca rezultatele reflecta adevarul (situatia pietei).

    300-400 euro pentru entry-level should be ok, dar depinde foarte mult si de domeniul/ marimea firmei. In unele multinationale salariile de entry-level sunt pe la 500 euro.

    Refuz sa cred ca studentii viseaza la 800 euro din prima. Cei mai multi colegi care au terminat si ei facultatea anul acesta s-au intors in orasul natal fiindca n-au gasit job in Bucuresti. Nu cred ca aveau pretentii de 800 de euro.

    Denisa, eu cred ca in unele cazuri voluntariatul din timpul studentiei se pune, dar asta e alta discutie.

  15. Joobs says:

    Depinde de domeniul de activitate.
    Anul trecut, un junior in IT lua cam 600 euro
    Aici mai multe http://www.joobs.ro/salarii/

  16. neagrigore says:

    Cristi, scuza-ma, dar asta ar fi dovada ca studiul nu are nici o valoare. Nimeni nu se asteapta la suma asta, doar daca nu cumva si-a pierdut total uzul ratiunii. Insa salariul pentru entry level ar putea fi chiar mai jos de trei sute de EURO, din interviurile si anunturile de pe bestjobs si ejobs.

  17. Studiile astea se bat putin cap in cap. Citesc de curand un articol in Business Magazin in care se vorbea despre tinerii absolventi care pe vremuri de criza au pretentii scazute si ca tocmai acum este un moment potrivit pentru inaintarea de oferte de angajari pe piata.

    Destul de ciudat as spune, 850 de euro pentru un job entry-level este putin spus irealist si cred ca acest lucru era valabil anul trecut sau acum cativa ani. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat iar asteptarile s-au adaptat. Nu spun ca este imposibil, ci ca depinde de anumiti factori, ca tara, domeniu, situatia economica, experienta pe care ai acumulat-o in timpul facultatii, etc.

  18. Claudiu says:

    850 euro pentru angajare la primul job? Nu stiu ce e in Bucuresti, dar in Timisoara pentru un proaspat absolvent in majoritatea domeniilor se ofera 1200 RON. Asta daca esti bun si iti gasesti de munca in domeniu. Daca nu, muncesti pe 1200 brut, adica 878 net.

  19. katai says:

    Exact Denisa, ai dreptate. Depinde de regiune şi de domeniul de activitate. Şi dacă vrei mai mulţi bani într-un oraş mai mic, alegi să mergi pe cont propriu, şi atunci cu risc.

  20. ihearlights says:

    Saptamana trecuta avem o discutie cu o fosta colega de liceu care terminase farmacia. Si zicea ca ar vre sa se angajeze la Brasov, la o farmacie. Am intrebat-o ce salariu ar vrea ea sa primeasca, ca asa accepte un job. Am ramas uimit cand mi-a zis ca vrea undeva la 35 de milioane (deci 800Euro). Mi se pare mult, mai ales ca nu are pic de experienta, iar angajatorul nu are de unde sa stie daca ea o sa aduca plus valoare in firma.

    I-am spus ca viseaza frumos, si ca o sa fie tare dezamagita cand o sa vada ca mai mult de 500 (si sa fie foarte bucuroasa de e asa) nu o sa primeasca.

    Ideea este ca sunt multi oameni cu experienta care nu au 800 de euro salariu, deci nu stiu de unde au scos cei de la Daily Business suma asta.

  21. andrei_moonm says:

    Sa inteleg ca studiul e facut de cine, pe cine? Ca student nu ma astept sa am salariu la inceput mai mare de 300 de euro si nici colegii; in cel mai fericit caz in jur de 400-500 dar la 850 nici nu viseaza nimeni

  22. alexibad says:

    500 euro Bucuresti – daca e specialist si se angajeaza pe ce a terminat.
    300 euro in restul tarii – dar cam asta e realitatea.

    Daca dai 200 eur pe chirie in Bucuresti si mai tre sa traiesti – cu un salariu de 400 euro iesi la final de luna pe zero si asta daca nu iesi in oras, nu iti iei haine.

    dar cu 500 euro – si mai pui si prietena la munca 😀 – o duci decent, nu fenomenal.

  23. Adrian says:

    Concluzia e una singura: studentii romani sunt din ce in ce mai slab pregatiti si din ce in ce mai optimisti!

  24. neo says:

    Dragilor, am citit ce-ati scris toti, observ ca parerile sunt impartite si e normal sa fie asa. Va spun ce am constatat eu cu majoritatea studentilor/tinerilor cu care am avut de-a face. Am o afacere cu un domeniu de activitate care ofera sansa oricarui om sa-si inceapa propria Afacere la Cheie cu o investitie ft mica si fara niciun risc, putand ajunge sa castige de la cateva sute de euro/luna pana la cateva mii 😉 Singurii care au facut ceva sunt cei/cele cu varsta intre 30-48 ani. Cum va explicati asta? Toti vor asa numitul “salariu sigur” indiferent cat de mic este, cu toate ca majoritatea nu-s in stare sa produca macar 100 lei 😉 Nu sunt dispusi sa invete ceva nou, vor bani doar ptr ca au facut o facultate care nu prea mai foloseste nimanui. Viata reala si economia reala e cu totul altfel, nu te plateste nimeni doar ptr ca ai facut o facultate ci ptr ce stii sa faci, adica daca aduci incasari ptr firma, restul sunt povesti 😉 Intre timp am ajutat si invatat zeci de persoane sa aiba o viata mai buna, unii dintre ei castiga chiar mai mult decat mine. Tot secretul este sa stii exact ce vrei, sau sa fi dispus sa inveti ceva nou, sa-ti faci un plan riguros si sa te tii de el. Sa-ti aloci timp zilnic 2-3h ptr scopurile tale, sa inveti sa comunici, sa inveti sa vinzi, sa-ti vinzi imaginea inteligent si profesionist. Daca faci asta, ft multe companii te vor “vana” sa lucrezi cu ei/ptr ei si pe bani frumosi 😉

  25. ana says:

    Cred ca realitatea este un pic mai cruda chiar decat estimatul tau. Un proaspat absolvent nu ia mai mult de 250 -300 euro in orice loc de munca din Bucuresti. Bineinteles. daca nu are experienta acumulata in timpul facultatii.
    Sunt foarte multe salarii de 500 -600 euro / luna pentru +3 ani experienta de munca…deci de 850 nici nu poate fi vorba.

    Cred ca estimarile de 850 euro sunt utopice chiar si pentru oameni cu +3 ani in campul muncii.

  26. Am cautat studiul pe net. Nu este public. Am vazut ca a fost promovat foarte puternic pe site-urile universitatilor si pe cele dedicate studentilor.

    Alte articole pe tema asta:
    http://www.realitatea.net/studentii-romani-spera-sa-castige-10-300-euro-in-primul-an-de-munca_736675.html
    http://www.capital.ro/articol/prima-slujba-patru-luni-de-cautari-si-salariu-de-trei-ori-mai-mic-decat-cel-sperat-137891.html

  27. altauprieten says:

    Stiu de cu totul alt nivel sal sal. entry level: ~ 100 Euro de ex. ( in dom. “tehnic”, transporturi – logistica etc) si chiar discutam acum juma de an cu cineva de la HR unei mutinationale ca au primit instructiuni clare ca si in RO , sa ofer 200 Euro net pt incepatori ( bine filtrati, ce-i drept ! ) ca sa reduca rata de demisionari dupa primul an de munca.

  28. Eu sunt convins ca studiul reflecta realitatea. Dar a nu se pune semnul egal intre “a dori” si “a accepta” un anumit salariu.

  29. joe says:

    Attila, in cazul muncii, cat dai atat face si nu cat face atat dai. Vezi aici: [http://sp2.ro/72217c]

  30. ioana says:

    Aveti cu totii dreptate, nimeni nu primeste atatia bani pentru un post entry level. Insa articolele nu vobeau despre realitate ci despre pretentiile absolventilor. Iar lucrurile, din pacate, chiar asa stau. Sunt studenta in Bucuresti la Informatica si cei mai multi dintre colegii mei (coincidenta sau nu: cei mediu sau slab pregatiti) au niste asteptari astronomice: de la 1000 de euro in sus.
    Nu stiu insa daca merita dezvltat acest subiect, consider ca realitatea ii va lovi pe toti. Nici un angajator serios nu ofera mai mult de 500 euro pentru un post entry-level, si asta doar daca respectivul chiar are talent, dorinta si capacitate de a invata rapid si a incepe sa produca in no time.

    Eu personal m-as arata interesata de asteptarile studentilor in functie de nivelul lor de pregatire (asta insemnand rezultate la activitati practice, proiecte, activitati extracurriculare). Daca esantionul ar fi studentii din anul meu, atunci asteptarile salariale ar creste invers proportional cu nivelul de pregatire, ceea ce spune multe.

  31. b 01 ERU says:

    am terminat de 1 an de zile ase-ul – salariile de inceput sunt intre 1000 si 1900 in functie de compania la care mergi (vorbesc strict de joburi in domeniul “economiei”)

Comentează