MANAFU*

Abonamente Evensys

In ce orase traim!

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a dat astazi publicitatii rezultatele primului studiu “Observatorul Urban”, un program de cercetari asupra calitatii vietii urbane din Romania. Studiul va fi realizat periodic in vederea obtinerii feedback-ului cetatenilor cu privire la satisfactia lor fata de orasul in care traiesc. Datele obtinute ar urma sa fie transpuse in strategii de buna guvernare a comunitatii in sensul dezvoltarii acesteia si implicarii cetatenilor in viata comunitatii.

Iata cateva idei extrase din studiu:

  • Unul din sase romani din mediul urban a fost victima unui furt, iar unul din zece, victima unei inselaciuni. De asemenea, unul din sapte romani a fost victima unei insulte sau a unei calomnii.
  • Unul din patru romani din mediul urban apeleaza la medic cel putin o data pe luna, iar unul din cinci romani nu a fost niciodata la medic.
  • Peste 92% din locuitorii mediului urban sunt proprietari ai imobilelor in care locuiesc, doar 4% dintre acestia fiind chiriasi. Doar 12% dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa isi schimbe locuinta in urmatorii doi ani.
  • Desi nivelul taxelor este apreciat ca fiind in general ridicat (61%), 41% dintre respondenti ar fi de acord cu introducerea unor taxe pentru dezvoltarea infrastructurii sau a altor proiecte comunitare.
  • Cele mai importante motive de insatisfactie privind circulatia in marile orase sunt generate de modul in care administratia locala asigura locuri de parcare (46%), nerespectarea regulilor de circulatie (39%), amenajarea trotuarelor si a spatiilor de traversare pentru pietoni (39%) si siguranta In mijloacele de transport in comun (26%).

Din punctul meu de vedere, cele mai mari probleme in Bucuresti sunt legate de locurile de parcare, curatenie, “buticaraia” urbana, panourile outdoor-ul folosite in exces, estetica cladirilor din zona centrala si a tuturor lucrarilor recente (gen stalpi pe trotuar, garduri spatii verzi etc). Dupa cum probabil ati simtit, sunt sensibil la estetic. Voi ce ati schimba?

3 comentarii

  1. Iulian says:

    Interesant studiul. Cred ca si eu am participat la el, sau partial :p

  2. Liviu says:

    Esteticul cladirilor – revopsite/reconditionate. Locurile de parcare supraetajate – generalizat proiectul pilot din dr. taberei. Mai multe piste de bicicleta. Si nu in ultimul rand as schimba oameni din orasul asta 🙂

  3. […] Via Manafu […]

Comentează