MANAFU*

Abonamente Evensys

Primii doi pasi in blogging

shutterstock_69947185

As vrea, in deschiderea acestui post, sa reiau o afirmatie mai veche (personala): “Nu sunt prea multe posturi despre blogging!”. Chiar nu sunt. Daca ma uit in urma, in octombrie s-a vorbit despre “bloggeri si evenimente“, in noiembrie subiectul principal a fost “bloggeri si piscoturi“, iar acum vad ca scriem despre “noul val in blogging“. In rest, nu tin minte sa fi vazut discutii aprinse sau teorii despre blogging.

Revenind la tema postului, in opinia mea, primii pasi in blogging sunt:

1) Citeste cat mai multe bloguri – Te ajuta sa intelegi cum isi gasesc bloggerii subiectele, care sunt temele populare, care sunt posturile pe gustul tau si cum sunt structurate articolele.

2) Comenteaza pe cat mai multe bloguri – E un exercitiu bun pentru exprimarea propriilor idei, un exercitiu de scris, un prim pas pentru a te remarca ca voce noua in peisaj.

Sunteti de acord?

FOTO: BLOG GOLD VIA SHUTTERSTOCK

Tags: ,

23 comentarii

  1. ruxa says:

    2. cu adaugirea “pertinent”. comenteaza pertinent. stiu ca tu subintelegi, dar cred ca pentru unii ar trebui mentionat explicit 🙂

  2. eu la punctul 1 as sugera sa se citeasca si multe bloguri din afara si in special cele pe nisa lor, dar sa nu piarda foarte mult timp cu asta.

    De exemplu eu acum 2 ani citeam tot ce era “hot” in .ro, dar acum citesc enorm de putin, asta si din cauza ca mi-am schimbat valorile si multe bloguri s-au plafonat.

  3. Mimanu says:

    Scurt și la obiect. Eu cam asta fac de vreo 2 săptămâni. Mă bucur că cineva cu greutate confirmă că abordarea mea a fost una corectă.

    PS: Cei care nu reușesc să se exprime pertinent, sunt rugați să dea un simplu like. 😀

  4. gaby says:

    Eu exact asta fac de ceva timp

  5. Iulia Stancu says:

    Eu as zice ca sunt de acord, cu mentiunea ca acestia sunt pasii 2 şi 3. Primul ar trebui sa fie: scrie! Scrie macar 10 articole bine gandite, apoi intra incet-incet in lumea aceasta: citeşte, comentează, fă-te remarcat!

  6. Sabina says:

    Daaa trebuie adaugat ca acele comentarii trebuie sa fie la subiect. Si sa inveti sa iti selectezi blogurile pe care vrei sa le citesti 🙂 Si nu uitati sa scrieti!

  7. waven says:

    Eu aş spune că primii 2 paşi în blogging sunt … 3 🙂 Scrisul este definitoriu pentru un blogger şi un începător ar trebui să înțeleagă că prin scris constant se formează şi se dezvoltă un blog.

  8. CT says:

    eu dau like

  9. d-petre says:

    Cred ca ai punctat foarte bine primii doi pasi … abia dupa ce ai citit cate ceva de prin blogosfera si ai comentat suficient pe alte bloguri poti sa te apuci de scris pentru ca atunci ai vazut – macar asa putin – ce este blogul si cu ce se mananca blogosfera si nu visezi cai verzi pe pereti si mioane curgand in contul tau 🙂

  10. d-petre says:

    LLLL milioane – na ca acum mi-a iesit 🙂

  11. CA Media says:

    D’accord!:D

  12. Pentru testarea ideilor poate fi folosita si social media.

  13. o completare mica as face la primul punct. de citit nu doar bloguri, citit in general pentru ca un vocabular usor diversificat nu strica nimanui…

  14. categoric, exista vreun dubiu ?

  15. Adi says:

    Da, Cristi, sunt de acord doar că mi se pare plafonare. Ai la dispoziție o grămadă de informații despre „cum se fac lucrurile în blogging” și cea mai bună metodă de a învăța este să le încerci și să dai greș.

    La punctul unu aș mai adăuga câteva cuvinte: Citește cât mai mult bloguri și de pe Google.

  16. Razvan says:

    Hello! Scuze pentru off-topic. Dacă sunteți abonat Orange, puteți susține demersul nostru pentru salvarea animalelor aflate in dificultate trimițând un mesaj SMS cu textul DELFIN la numărul 8830. Astfel donați 3 (trei) euro (toate taxele sunt incluse) pentru desfășurarea acestui program. Multumim!
    Mai multe pe: http://oceanicclub.wordpress.com/

  17. Pato Basil says:

    Ai punctat excelet Manafu, felicitari… asa am facut si eu si nu pot sa zic decat ca mi-a folosit, acum nu stiu cat de mult voi puteti spune(adica nu voi ci doar cei care m-au citit pana acum si ma citesc).
    Dar nu inseamna ca nu-s nevoit sa punctez putin anumite chestii:
    La primul pas “Te ajuta sa intelegi cum isi gasesc bloggerii subiectele, care sunt temele populare, care sunt posturile pe gustul tau si cum sunt structurate articolele.” multi poate ar intelege ca trebuie sa se “inspire” adica sa copieze, stilul si sau subiectele(unii chiar articolele). Nu se face asta!
    Ce a vrut sa spuna Manafu e ca daca vreti sa faceti ceva bine, ori abordati un subiect tratat de un blogger intr-un stil propriu(inovator) ca daca combinati si stilul si subiectul celui de la care v-ati inspirat n-ati facut nici o branza. Sau ar mai fi cazul ok sa folositi un stil consacrat de un blogger dar sa abordati subiecte cu totul noi si fireste pe care le stapaniti sau va pasioneaza. Asa inseamna sa faceti blogging de calitate si chiar sa fiti apreciati. Daca nu intelegeti asta, mai bine nu va apucat ca oricum nu o sa aveti satisfactii cand o sa vedeti ca nu va citeste nimeni.

    Pasul 2… Comenteaza pe bloguri la subiect si doar daca chiar ai citit acele articole, daca comentezi asa sa fie comentarii in online intri in ochii mei si ai tuturor ca spamer… si mai pupi tu linkuri sau comentarii pe blog cand o avea mos Craciun drum spre “colonistii de pe Marte” asta in cazul ca la un moment dat iti va veni mintea la cap!

    Deci sfaturile lui Manafu sunt excelente, le-am urmat din instict …nu stiu daca ce a iesit e bine. Dar pot sa zic ca sunt multumit de activitatea mea in online.

  18. Carmen Tanu says:

    Primii pasi i-am facut la indemnul copilului. Mi-a trimis adrese pe care sa intru sa citesc si sa citesc si sa citesc. La inceput am fost reticenta, acum este deja altceva.

  19. George says:

    Daca e sa comentam pertinent, nu mai comenteaza nimeni temandu-se sa nu cumva comentariul sau nu fie pertinent. Cred ca cel mai important atunci cand comentezi este sa aduci ceva in plus la informatia de acolo si sa iti exprimi parerea.

  20. Peter says:

    Eu sunt de acord. Fără să citesc despre asta până acum, cred că exact aşa am făcut. Uite că se face anul (nici nu ştiu când a trecut) şi parcă-parcă văd cum treaba începe să se mişte.

  21. anda_elena says:

    Total de acord cu 1 si 2 dar, as adauga, in capul listei, o alta problema, aparent amuzanta, in realitate – de groaza!
    Ca suntem bloggeri sau nu, toti ar trebui sa stim sa folosim – in vorbire, dar si in scriere – o limba romana corecta! Cu atat mai mult, daca vrem ca scrisul nostru sa insemne ceva, trebuie sa ne asiguram ca ne cunoastem bine limba (cu toate chichitele ei!). Trebuie sa citim alte bloguri, dar si carti. Trebuie sa avem la indemana un DEX, un DOOM… care sa ne ajute in monentele in care avem o nedumerire.
    Degeaba avem idei bune, daca le exprimam cu k, tz, cratime in plus si cratime lipsa… un i sau mai multi i, la intamplare!

  22. tot comentand, ai ocazia sa apuci carari gresite. eu am reusit in cateva randuri. dar la fel de usor te poti face remarcat intr-un sens pozitiv. am avut ocaziile mele, in care am dat cu piciorul de o maniera extravagant de extravaganta.
    e important sa fii cumpatat. mie nici acum nu stiu daca imi iese.

  23. Tudor says:

    Bună idee cu flipboardul pe Inside Blogging, aveam nevoie de niște tips’n’tricks simple și pertinente

Comentează