MANAFU*

Abonamente Evensys

Doi clujeni sunt cei mai buni bodyguarzi ai datelor secrete

shutterstock_111895217

Mihai Motocu si Flaviu Rus sunt doi tineri clujeni, pasionati de IT, care au dezvoltat un produs de stocare a datelor extrem de valoroase, produs care e in masura sa revolutioneze acest segment de piata. Cel putin asa spun ei. ZenithSecure este baza de date care partajeaza informatiile pe mai multe servere, prin tehnica cunoscuta drept “secret sharing ”.

“Am fost inspirati de metoda dezvoltata de Guvernul Statelor Unite ale Americii in accesarea codurilor pentru lansare rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar ca ai multe coduri sa fie introduse in acelasi timp de catre presedintele si secretarul apararii SUA. Astfel, ne-a venit idea acestui produs nou, special care sa poata fi implementat rapid si utilizat de aproape oricine”, spun cei doi antreprenori.

Cu aceasta structura, solutia lor este practic imposibil de “spart”, deoarece atacatorii ar trebui sa incalce simultan cel putin trei servere indepartate geografic ce ruleaza sisteme de operare diferite, cu diferite medii de rulare a aplicatiei de stocare (runtime environment).

Cei doi au si o viitoare poveste de afaceri de succes. Au pornit fara suportul unui investitor, insa sunt siguri ca in curand o mare companie va aparea la orizont. Sa speram ca va fi asa. ZenithSecure este o divizie a Agilio.

FOTO: “INFORMATION SECURITY” VIA SHUTTERSTOCK

4 comentarii

  1. Șerban says:

    Site pe Cloudflare.

  2. Liviu R. says:

    Imi place solutia Zenith, am scris despre ei, chiar ofera inovatie! Este probabil cea mai buna oferta de securizare a datelor, insa este departe de a fi ideala, pentru simplul fapt ca este construita pe principiul deja cunoscut, de a securiza serverele si bazalele de date unde sunt stocate informatiile! Insa nu asta e marea problema, problema adevarata este la useri si la pc-urile lor care pot fi virusate cu diferite scripturi ce pot accesa mai apoi datele de pe servere, indiferent de nivelul de criptare.

  3. Tim says:

    Buna ideea dar e un fel de target practice pentru hackeri… Sa speram ca e chiar eficienta aceasta inventie…

  4. mamicamea.ro says:

    Si ce ii impiedica pe hakeri sa sparga cele 3 servere in timp si codurile sa la bage simultan?
    Daca serverele ar suferi softuri complet diferite era mai ok, dar asa dupa ce a fost spart unul va fi usor sa le sparga si pe restul, ca doar au invatat reteta.
    Le doresc succes si sa aiba clienti de valoare

Comentează