MANAFU*

Abonamente Evensys

18 lucruri de știut înainte de a merge la Rio de Janeiro

Rio de Janeiro ajunge an de an în listele cu cele mai vizitate sau recomandate destinații la nivel mondial În 2018, a intrat în „Top 25 Destinații din Lume”, conform TripAdvisor și este a doua recomandare în clasamentul pe America de Sud. Este deci un must-see.

Metropola este cunoscută pentru cel mai mare carnaval din lume, pentru stadionul Maracana, pentru plajele Ipanema și Copacabana, pentru munții cu forme deosebite, pentru muzica frumoasă, pentrustatuia Cristo Redentor – una dintre noile minuni ale lumii, pentru multe alte locuri și lucruri pe care le-am văzut în cele 8 zile de vacanță sau le-am pus pe lista unei călătorii viitoare. Vă invit acum să „mergeți” cu mine la Rio.

Cum am zburat spre Rio de Janeiro?

Pentru mine a fost a doua vizită în Brazilia și, deși sunt obișnuit cu călătoriile lungi (de până la 12 ore pe un segment), am preferat acum să îmi optimizez cât mai mult zborul de cursă lungă, câștigând cam două ore față de experiența anterioară.

Am zburat cu TAP Air Portugal, în două segmente: București – Lisabona (4h 35min) și apoi direct către Rio (9h 55min). Compania portugheză are multe zboruri spre Rio și deci opțiuni orare diverse (1). Asta m-a ajutat mult.

De fiecare dată când traversez lumea, aleg orele de plecare astfel încât să mă odihnesc în avion și să câștig cât mai mult din prima zi de vacanță sau să ajung seara la destinația finală, pentru a intra pe fusul orar cât mai repede.

Lisabona pare să fie cel mai important hub de legătură aeriană cu America de Sud (2) și întotdeauna o plăcere. Am vizitat-o deja de cel puțin trei ori în trecut, de două ori de la începutul anului și va mai urma un scurt sejur în vară. Capitala Portugaliei este o altă destinație ce nu trebuie ratată, dacă nu ați fost deja. Orașul e pe val acum în rândul turiștilor. De altfel, a fost inclus în Top 25 Destinații din lume, conform TripAdvisor (3).

Câte zile am stat în Rio?

Am fost într-o călătorie de famile, relaxare și tihnă. Fără excese și nopți pierdute. Ne doream o vacanță liniștită, în care să ne odihnim cu adevărat, să stăm la soare și să descoperim locuri frumoase, fără să fim pe fugă, cu ochii pe ceas și cu check-list-ul mereu în mână. Cele 8 zile petrecute în Rio au fost de ajuns pentru ce am căutat, dar un sejur de 4-5 zile poate acoperi cam tot ce e important de văzut în oraș (4).  Veți avea însă prea puțin timp de plajă.

Unde ne-am cazat?

Că tot aminteam de plaje. Am căutat din start un hotel cât mai aproape de ocean, în una din zonele celebre ale orașului. Am apelat la agenția Level Tour, care ne-a recomandat hotelul PortoBay Rio Internacional (4*), în Copacabana. Imaginați-vă că traversam strada și ajungeam în câteva minute cu picioarele în nisip (5). Senzația de a avea plaja peste drum e priceless. 

Copacabana este unul dintre simbolurile orașului. Aici s-au filmat pelicule celebre (The Purple Rose of Cairo, Carlito’s Way, Raging Bull, The French Connection). De Revelion, se adună, pe plajă și străzi, vreo două milioane de oameni, localnici și turiști, pentru a celebra venirea noului an. În 1993, Rod Stewart a concertat aici în fața a 3,5 milioane de spectatori, stabilind un record care nu a fost egalat, cred, până astăzi. 

Copacabana este o zonă accesibilă, mai ieftină față de Ipanema sau Leblon, vecinele sale. Se spune că în Ipanema vin mai mult tinerii, iar în Leblon, oamenii cu bani. Recomand să optați pentru una dintre aceste trei zone și să căutați un hotel pe Avenida Atlantica, Avenida Vieira Souto sau Avenida Delfim Moreira (6).

Cum ne-am deplasat prin oraș?

Când am aterizat, era deja noapte în Rio. La Sosiri sunt foarte mulți „șoferi de ocazie”, care își oferă serviciile. Am preferat Uber. Serviciul de ride-sharing este foarte popular în Rio, iar prețurile nu sunt foarte mari față de cele din România. Am folosit trei variante: UberX, Uber Select și Uber Black. Mai există și Uber Pool, pentru cei care vor să împartă mașina cu alți călători. Am observat însă că mașinile lor sunt cu o clasă mai jos (7). Adică Uber Black de la ei este la nivelul de confort al Uber Select din București, iar Uber Select este la nivel de UberX. 

Am mers și cu taxiul de câteva ori, fără nicio problemă. Renault Logan și alte modele pe care le știm din gama Dacia sunt populare între taximetriști. Trebuie însă să știți că taxiurile au tarife diferite, în funcție de oră sau zi, de aceea este bine să vă informați exact înainte, pentru a nu avea surprize (8).  

Cum e cu banii în Rio?

Moneda locală este Real-ul (BRL). M-am obișnuit destul de ușor cu banii lor, fiind aproape la paritate cu leul (1BRL = 1,1 RON). Nu am schimbat bani pe aeroport, la aterizare, așa cum preferă unii turiști. Niciodată nu fac asta. Folosesc bancomatul.

La plecare, nu mergea POS-ul unui comerciant și a trebuit să schimb totuși 10$. Comisionul perceput la singura casă din zona terminalului în care mă aflam era mai mare decât valoarea bancnotei mele. M-am înțeles cu un chelner până la urmă. Vă recomand așadar să mai păstrați câțiva reali pentru mici nevoi de ultim moment (9).

Și cu ATM-urile puteți avea surprize. La prima extragere, la aeroport, comisionul afișat la aparat a fost 0. Surpriza a venit după câteva zile, la automatul aceleiași bănci, în oraș, am fost taxat cu 20 BRL. Foarte mult! A treia oară, am nimerit iar 0. La bancomatul din hotel, un Euronet, cred, comisionul era 27 BRL (10).

Cât de sigur este Rio?

Mulți se tem de mediul local instabil. Știrile nu sunt mereu cele mai îmbucurătoare. Toți cei cu care am vorbit ne-au recomandat să fim atenți oriunde mergem, să nu ieșim în evidență (cu accesorii scumpe, în principal) și, mai ales, să nu ne aventurăm noaptea în zonele mai puțin sigure ori în favele (11).

Întrebați la hotel dacă vă recomandă un tur în favele. Dacă vă spun să nu mergeți sau că nu mai organizează tururi, sigur e o perioadă agitată în comunități (așa le spun ei, ignorând sensul peiorativ favela) și ar trebui să nu vă aventurați. Iar dacă spiritele sunt liniștite, ar trebui să vă asigurați că aveți și un ghid local (din favelă). De obicei, sunt bine conectați cu oamenii din cartier și sunt lăsați să își facă job-ul fără probleme.

Noi ne-am plimbat în ariile turistice, am vizitat obiectivele cunoscute și am explorat zonele considerate a fi sigure: Copacabana, Ipanema, Leblon, Botafogo, Lapa/Santa Teresa, Centro (12). Pentru o siguranță sporită, am ales să nu petrecem prea mult timp seara departe de Copacabana și am stat pe arterele mari, luminate și animate (13).

Cum sunt brazilienii?

În prima călătorie în Brazilia, după un zbor de 12 ore, păream un pic pierdut pe aeroportul din Sao Paolo. Un localnic m-a întrebat respectuos dacă am nevoie de ajutor. M-a lămurit repede, apoi și-a văzut de drum. Cred deci în ospitalitatea brazilienilor.

Oamenii din industria turismului sunt foarte atenți cu străinii (14). În Rio, în localurile în care am intrat, am fost mereu tratați corect. Ne-au arătat mult respect și dorința de a ne face să ne simțim bine la ei, în hotel sau restaurant. În locurile publice, aglomerate, sunt rezervați și nu caută să interacționeze mai mult decât este necesar. Pe plajă, cei care vor să îți vândă ceva te abordează de aproape, dar cât se poate de discret (15). 

Plecam de la plajă, hotelul era vis-a-vis, și când să traversăm, ne oprește un bătrânel care vindea fluiere din ceramică sau așa ceva. Fluiera și dansa.

 „Nu vreți un fluier?”, ne-a întrebat din priviri, întinzând unul către noi, pe triluri de samba. „Mulțumim, dar nu avem bani la noi. Stăm peste stradă și tocmai venim de la ocean”, i-am răspuns. De unde sunteți?”, zice el. „Din Europa”, spun eu. Fluieră de câteva ori, imită niște mișcări de dans și zice: „Finlandia?”. Eu zâmbesc. „Poland?”, continuă el curios. Zâmbesc iar. „Russia?”. „Romania!”, tai eu conversația. Ezită un pic. „Ro-me-nia!”. Și imediat dans și triluri de samba. „OK, ia-l, îmi plătești mâine!”. 

Cum te înțelegi cu brazilienii?

Foarte puțini brazilieni vorbesc engleza, așa că, după prima zi de vacanță, am activat Google Translate (16). Nu deranjează pe nimeni când arăți pe telefon ce ai nevoie. Apoi am început să folosesc câteva expresii de bază în portugheză, să învăț numerele și culorile (17). Hotelul nostru avea o fațadă ce bătea spre roșu, iar roșu în portugheză este vermelho.  Nu rosso, rouge sau rojo.  Și în niciun caz roșu. Îl arătam cu degetul și spuneam șoferilor de taxi „vermelho!”.

Ca în multe locuri din lume, limbajul semnelor ușor nehotărâte, susținut de câteva vorbe în română, rezolvă mereu orice situație de comunicare (18). Haios este când se prind că ești străin și îl trimit la înaintare pe cel care știe un pic de engleză sau când se amuză pe seama ta, că nu le cunoști limba și te agiți să le explici ce vrei. Niște simpatici, ce să le faci!?

***

Pentru episoadele următoare, am pregătit un ghid al locurilor pe care nu trebuie să le ratați în Rio de Janeiro și o listă cu localuri de tot felul. 

***

Călătoria în Brazilia a fost susținută de TAP Portugal, compania aeriană europeana lider pentru America de Sud, conform World Travel Awards 2017. TAP Portugal are de altfel cele mai multe zboruri către Brazilia, în 10 orașe: Belem, Belo Horizonte, Brasilia, Fortaleza, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador de Bahia și Sao Paulo.

Comentează