MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce cadouri să luăm celor care nu își doresc nimic de Crăciun

De Crăciun, de Paște, când sunt zile de naștere sau de nume, când noi sărbătorim sau alții celebrează un moment anume, cu orice ocazie specială, ne gândim, probabil, înainte de toate la CADOU. Scriu cadou cu majuscule, pentru că în orice cultură acesta este foarte important. Cadoul spune ce fel de relație avem sau ne dorim să avem cu persoana care îl primește. Mai mult, cercetătorii britanici spun, și nu este o glumă, că un cadou neispirat ales poate dăuna grav sănătății relațiilor.

Dar ce facem cu cei care nu vor să primească daruri? Cu cei care spun simplu și de multe ori sec „Nu vreau nimic”.

Pentru început, trebuie să trecem peste „moment”. Răspunsul „Nu îmi doresc nimic” ne blochează uneori. Știm că „așa se face” sau „așa e normal” de Crăciun sau de zilele de naștere, de pildă. Trebuie să oferim ceva, nu?

Ei bine, în acel moment poate chiar blocaj, ar trebui să ne reamintim de ce oferim cadouri celor dragi. Sau ce reprezintă acestea.

De ce facem cadouri?

Sunt multe motive, firește, pentru care facem cadouri, însă toate acestea au un numitor comun: emoția. „Emoția darurilor” este acel sentiment pozitiv pe care îl simțim și noi, și cei care primesc.

Este sentimentul pe care îl avem când ne gândim la persoana respectivă, ce simțim când căutăm cadoul potrivit, emoția momentului când oferim darul efectiv.

Facem aceste daruri pentru că le suntem recunoscători, îi apreciem și ținem la ei, pentru că îi iubim, vrem să le mulțumim și au un rol important în viața noastră. Sociologii spun că facem cadouri oamenilor cu care vrem să avem o relație anume.

Ce își doresc de fapt cei care nu își doresc nimic?

eMAG a făcut un experiment social pentru a înțelege motivația și dorințele reale ale oamenilor care, atunci când sunt întrebați ce cadou își doresc de Crăciun, răspund că „nu își doresc nimic”.

Din acest experiment a reieșit că, în realitate, răspunsul ascunde motive precum „nu vreau să deranjez”, „nu vreau să oblig”, „nu vreau sa fiu dezamăgit”. În fapt, oamenii își doresc să primească cadouri care au o semnificație, înseamnă ceva, care pot fi alese de cei dragi dacă sunt atenți în timpul anului la dorințele lor.

Le-ar plăcea să primească un cadou, care să fie relevant prin prisma relației pe care o au cu cel care îl oferă. Concluzia este că un cadou ales atent, urmărind semnele transmise în mod indirect, va aduce bucurii.

Cum alegem cadourile?

Aș porni de la faptul că o valoare mare nu înseamnă automat o apreciere mai mare. Pentru mine, de pildă, lucrurile mici alese atent, cu o poveste neașteptată, oportune sau chiar utile sunt mai apreciate decât cele scumpe, dar fără emoție.

Apoi nu aș merge pe cadouri generice: flori, vin, ciocolată, lumânări parfumate. Nu exprimă o grijă față de alegerea cadoului și considerația pe care o purtăm persoanei. Pare că bifăm mai degrabă. Evident, dacă sunt fan ciocolată neagră și al unui brand care nu se găsește decât la Berlin, aș aprecia o „rezervă” pentru vacanța de iarnă.

Lucrurile personalizate sunt mereu la modă, dar nu mai sunt la modă lucrurile banale personalizate: căni, brelocuri, agende sau tricouri etc. În general, cadourile personalizate (cu numele, niciodată cu poza) apreciate sunt cele care ne conferă un status sau ne scot în evidență într-un anumit fel. De exemplu, mi-ar plăcea să primesc o pereche de Nike Air Max 90 Custom Made, cu inițialele mele disctret puse și mai ales în culorile mele preferate. De obicei, îmi fac singur acest cadou.

Fiind final de an, pentru unele persoane din viața noastră, putem alege lucruri utile în activitatea lor, pentru următorul an, sau lucruri care să îi inspire ori să le facă mai interesantă vacanța de iarnă. Am primit recent, la Secret Santa, volumul „Will” al lui Will Smith. A fost un cadou aparent simplu, dar cu greutate. Chiar voiam să citesc cartea. Apropo, o puteți precomanda pe eMAG zilele acestea.

Cu siguranță avem cu toții multe alte idei sau sfaturi, dar cred că e important să avem mereu în minte că nu cadourile exprimă aprecierea, ci oamenii care le oferă, cum bine a zis cineva cândva.

Alege cadourile de Crăciun de pe eMAG

Pentru idei proaspete, pentru cadouri pentru toate buzunarele, pentru Ea, El și pentru cei mici, eMAG a pregătit o secțiune specială pentru sărbătorile de iarnă. E o destinație de shopping potrivită nu doar prin prisma catalogului imens și al opțiunilor diverse, ci și pentru că ne scutește de drumuri în zilele acestea, care devin parcă mai aglomerate, cel puțin în București.

eMAG a creat o secțiune de idei de cadouri fix pentru cei care au nevoie de inspirație sau Secret Santa zilele astea. Cu Genius ajung repede și gratuit. Recomand și secțiunea de jocuri interactive pentru copii.

 

2 comentarii

  1. MM says:

    Sunt cele mai grele cadouri de luat „nu vreau nimic”.

  2. Barbu Tudor says:

    Un articol util

Comentează