MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum s-a schimbat relația dintre consumatori și brand-uri pe timpul inflației

Încă din luna mai 2022, departamentul de Data Intelligence din cadrul agenției Leo Burnett a început să măsoare modul în care se schimbă comportamentul de cumpărare, specific pe mai multe industrii afectate de creșterea ratei inflației.

O concluzie a tracker-ului Leo Burnett a fost că majoritatea oamenilor își păstreaza loialitatea față de brand-urile favorite și caută soluții pentru a le achiziționa mai ieftin.

Tracker-ul se bazează pe un studiu cantitativ lunar, reprezentativ la nivel național, ce urmărește măsura în care oamenii încep să caute mărci în magazinele cu discount, preferința pentru cantități mai mari, pentru un preț per unitate mai mic sau, dimpotrivă, tendința de a cumpăra cantități mai mici, pentru a păstra frecvența consumului. Datele sunt colectate și analizate specific pe fiecare industrie în parte.

Pentru categoria produselor de îngrijire a locuinței, mai puțin de 3% din respondenți nu au remarcat creșterea prețurilor în ultimele 6 luni. În ceea ce privește măsurile luate, 36% și-au căutat brand-urile preferate, cu prețuri mai mici, în magazine tip discounter, iar doar 19% au ales să schimbe brand-ul utilizat de obicei cu unul mai ieftin sau cu o ofertă de preț la raft.

În cazul produselor lactate, 10% dintre respondenți au declarat că, deși au observat creșterea prețurilor, nu și-au schimbat obiceiurile de cumpăre. În același timp, 25% au ales să reducă frecvența sau cantitățile cumpărate, pentru a continua să consume brandurile favorite în același buget lunar.

În categoria de bere, comportamentul oamenilor din lunile de vară a fost mai relaxat, iar schimbările în obiceiurile de cumpărături au fost mai puțin corelate cu creșterea inflației. În special în rândul tinerilor (18-24 ani) cea mai frecventă măsură de eficientizare a bugetului a fost cumpărarea la bax, pentru un preț per produs mai mic – 38% dintre respondenți. Odată cu încheierea verii, însă, oamenii au început să se mute către magazinele tip discounter, în proporție de 30%.

Când vine vorba despre fast-food, 40% dintre respondenți își păstrează loialitatea pentru restaurantele preferate, reducând frecvența de consum. De asemenea, în această categorie s-a observat unul dintre cele mai mari procente de respondenți care nu și-au schimbat comportamentul în ciuda creșterii prețurilor – 19%.

Conform rezultatelor analizate de către departamentul de Data Intelligence din cadrul agenției Leo Burnett Bucharest, pentru toate categoriile avute în vedere s-a observat o schimbare sensibilă de comportament, în direcția eficientizării bugetului de cumpărături, încă din luna august, nu din septembrie, așa cum ne-am fi așteptat. Cel mai probabil, începerea mai devreme a anului școlar i-a făcut pe consumatori să prefere o abordare înclinată spre economisire încă din ultima lună de vară.

6 comentarii

  1. Stefan says:

    Abia din această toamnă, încep oamenii să economisească…nu știu de ce am impresia că multe brand-uri vor dispărea de pe piață…mai ales daca prețurile vor fi într-o continuă creștere.

    Oamenii se vor orienta către produsele mai ieftine, chiar dacă vor fi mai slabe calitativ sau nesănătoase.

  2. Andrada says:

    Ce sa spun, un articol care merita citit pana la capat.

  3. Eleqtro says:

    Oricum ar fi oamenii vor consuma mai mult sau mai putin chiar daca exista cresteri de preturi la produsele preferate iar de obicei clientii fideli ai unui brand vor gasii solutii sa ramana fideli .

  4. […] Cum s-a schimbat relația dintre consumatori și brand-uri pe timpul inflației […]

  5. Simona says:

    Eu am observat că producătorii pe lângă scumpirea produsului mai și micșorează cantitatea produselor. Eu chiar am renunțat să mai cumpăr unele produse iar din altele mai puțin, asta este, toți suferim de pe urma creșterilor de preț.

    Majoritatea confundă scumpirile cu inflația. Inflația are o definiție exactă și înseamnă creșterea masei monetare din piață iar scumpirile pot fi doar un efect secundar al acesteia. Cu excepția sua nu s-a ma practicat nicăieri aruncarea cu bani către cetățeni. În acest moment toate aceste scumpiri sunt un efect al altor cauze, nu al inflației.

  6. Faude says:

    Curios ca 40% dintre consumatori au ramas fideli restaurantelor fast food. Interesant articolul.

Comentează