MANAFU*

Abonamente Evensys

Românii în social media (2022)

Noile date despre consumul de social media ne pun un pic pe gânduri la început de 2023. Deși în plină ascensiune, social media au avut cea mai mică creștere în ultimul an, față de ultimii 10 ani, la nivel global. În 2022, plaformele sociale au crescut doar cu 3%. Spre comparație, în 2014, creșterea anuală a fost de 21%, iar în 2021, de 10%. Pe plan local, datele ne indică o scădere a numărului de români care folosesc social media, de la 69,7% în 2021 la 67,3% în 2022.

Informațiile sunt preluate din cel mai recent raport realizat de WeAreSocial și Meltwater. Autorii precizează că este posibil să existe scăderi în 2022 față de alți ani, în compilația lor, acestea fiind puse pe seamă unor diferențe de raportare a datelor.

La nivelul platformelor, YouTube este platforma de urmărit pentru conținutul video și posibilitățile de targetare, iar TikTok va crește și mai mult pe toate planurile (advertising, users, influencers, content), fiind aplicația în care petrecem cel mai mult timp.

Dintre tendințele anului în social media, țin să menționez acum: importanța din ce în ce mai mare a social media ca plaforma de customer care, creșterea căutărilor prin motoarele de căutare ale platformelor (social media as a search engine) și ascensiunea UGC creators, o noua „specie” de creatori de conținut. Mai multe tendințe, idei și lucruri frumoase urmează să apară pe blog în aceasta lună.

În imaginea următoare, vedeți cifrele selectate de mine, cu mențiunea că unele sunt raportate la total populație, iar altele la un univers cu persoane de 16-64 de ani conectate la Internet. Urmariți asteriscul din explicațiile cifrelor. Articolele din anii trecuți sunt aici și aici.

Click aici pentru imaginea mare!

Află cum să vinzi mai mult la Digital Marketing Forum!

Cea mai longevivă conferință despre promovarea online din România revine cu cea de-a 16-a ediție pe 11 și 12 mai 2023, în format hibrid, la Hotel JW Marriott din București. Oamenii de marketing din companii medii și mari sunt invitați să participe la Digital Marketing Forum 2023, unde vor lua parte la două zile pline de conținut valoros, soluții practice, idei noi și studii de caz relevante despre promovarea eficientă în mediul online. Până pe 26 februarie toate înscrierile vor beneficia de un preț redus prin oferta Early Bird. Mai multe detalii pe www.digitalforum.ro.

1 comentariu

  1. […] 1. Știai că 67,3% dintre români folosesc social media? Descoperă Profilul Cetățeanului Digital Ro… […]

Comentează