MANAFU*

Abonamente Evensys

Libertatea de a fotografia

Degeaba se lanseaza telefoane cu camere de 16 MP, cand libertatea de a fotografia e marcata de tot felul de intamplari. La inceputul anului, de exemplu, in Hong Kong, a iesit un adevarat scandal in jurul lansarii unui nou magazin Dolce & Gabbana. Se pare ca staff-ul a interzis unor locuitori sa fotografieze magazinul, dar le-a dat permisiunea celor care veneau de pe continent. In jur de 1.000 de oameni s-au strans atunci sa protesteze impotriva acestei decizii, dupa o mobilizare pe Facebook.

Ca multi altii, nu inteleg de ce nu pot fotografia in magazine. Ce cred ei, staff-ul si patronii, ca pot face eu cu imaginile respective? Le voi copia modelele de haine sau felul in care sunt asezate rafturile? Serios vorbind, are cineva o explicatie logica? In cazul Dolce & Gabbana, persoanele izgonite fotografiau din strada, un loc public de altfel, fapt care a pornit protestul.

Cand au inceput manifestatiile de strada in Bucuresti, acum o saptamana, unul din subiectele zilei a fost interzicerea de catre jandarmi a fotografierii. Stiu ca in principiu, cu cateva exceptii in cazuri extraordinare, poti face poze la liber, chiar si unor cadre politienesti. Probabil protestele au intrat la “cazuri extraordinare”, nu?

12 comentarii

  1. george says:

    Asta e tare cum ca ai vrea sa le copiezi hainele sau asezarea rafturilor. Tocmai la Hong Kong in China sa se teama aia ca ii copiezi, ei care copiaza tot. E ca aia, ca hotul striga hotul 🙂

  2. FotoStefan says:

    Din pacate si la noi exista obiceiul asta cu fotografiatul interzis la unele magazine si chiar la targurile de nunti!

  3. Pato Basil says:

    Luati mai site-ul de cultura si bagati-l in duba… aka facebook (duba jandarmeriei e albastra) 😛

  4. O dovada ca se intampla peste tot indiferent de tara, cultura… cred ca este legat de mintea ingusta a unor oamenii sau in unele cazuri de o protectie a izbucnirii incidentelor cum este in china comunista

  5. Uneori totul se obţine greu, alteori foarte greu. 😆
    Suntem optimişti pentru că imposibilul poate să devină posibil.
    Deci, să fotografiem!!! 😛

  6. valeria says:

    cu titlul sunt de acord

  7. Eu am o altă nelămurire, dar vizează tot problema comentată în articol. Îmi poate spune cineva de ce am fost intimidată şi mi s-a cerut să nu mai fac fotografii în parc? Şi nu am păţit-o doar o dată.

  8. FotoStefan says:

    @Andreea Laciu: poti da mai multe detalii ( ce parc, cine era prin parc,ce pozai in parc, etc)?

  9. Laci says:

    Localnicilor le-a fost interzis sa-si faca fotografii si de pe strada in fata magazinului.

  10. @FotoStefan eram în Bucureşti, în parcul Cişmigiu şi fotografiam copacii, păsările, peisajul în general. Nu fotografiam sau deranjam pe cineva. Am fost atenţionată de poliţiştii care mai patrulau prin zonă. Şi era în timpul zilei, nu eram dubioasă sau ceva de genul. S-a mai întâmplat ceva la fel şi în Tineretului.

  11. FotoStefan says:

    Foarte ciudat! I-ai intrebat pe politisti care este motivul interzicerii?
    Pina acum nu mi s-a intamplat asa ceva si sper ca nici tu sa nu mai treci prin astfel de momente.

  12. Daniel says:

    Un lucru similar mi s-a intamplat acum doi ani in duty-free-ul din Bangkok: fiind impresionat de ditamai hardughia de marimea unui oras(nu exagerez, cred ca are 2-4 km de la un capat la altul) filmam si eu cu spor minunea.
    La un moment dat, vad ca sprinteaza spre mine un badigard [;-)] care imi cere, politicos dar ferm, sa nu le mai imortalizez butiqu’.
    Motivul era concurenta vesnic la panda(de parca aia nu auzisera de micro-camere si alte gadget-uri spionistice) si, da, si in cazul asta era un magazin de haine de fite.

Comentează