MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce nu imi fac cont pe Ello

ello facebook

De cateva zile, o noua retea sociala face o mica senzatie pe Internet. Ello, o platforma lansata de artisti si designeri, se autointituleaza drept reteaua “Anti-Facebook”, promitand ca nu va afisa reclame si nu va oferi acces brandurilor la datele utilizatorilor.

Toate bune si frumoase pana aici, doar ca Ello face parte dintr-o serie lunga de incercari de a ii indeparta pe oameni de Facebook, care au esuat la scurt timp dupa lansare. Intre ele se afla Diaspora, Unthink si Altly. Mi-am facut conturi pe toate acestea, la vremea respectiva, degeaba. Nimeni nu le-a folosit, nimeni nu a plecat de pe Facebook.

Ello se lanseaza intr-un moment in care Facebook este mai puternic ca oricand si a demonstrat ca poate trece foarte usor peste orice scandal, iar utilizatorii nu se lasa afectati chiar si atunci cand afla ca au fost cobai intr-un experiment.

Oricat de constienti am fi ca marii giganti ai Internetului – Facebook, Google, Amazon – ne folosesc datele personale si ne tintesc cu reclame pe masura intereselor noastre, nu vom renunta prea curand la Facebook. Avem nevoie de o platforma pe care sa fim cu totii. Ne place sa fim in vazul lumii mari. Si atunci, de ce mi-as face un cont pe o retea pe care niciunul dintre prietenii mei nu o va folosi?

Daca vreti, o alternativa adevarata a fost in ultimii ani WhatsApp. Dar – wait a minute! – “reteaua” e detinuta de Facebook.

Si inca un lucru despre lansarea Ello. Cine mai face in 2014 un serviciu online doar pe baza de invitatie?! Pe bune, tactica asta a mers cel mult pana in 2012-2013. Astazi, oamenii din online vor totul acum, pe loc, altfel trec la o alta jucarie. Si in fiecare zi apar multe jucarii noi.

Sursa foto: © Bizoon | Dreamstime.com

9 comentarii

  1. […] e doar beta, poate se îmbunătățește cu vremea. Dar, cum bine zicea Cristi Manafu, nu prea văd să plece cineva de pe o rețea socială unde este TOATĂ lumea, pe o […]

  2. Vlad Gidea says:

    Bine scris, cu o mica mentiune.
    Sistemul de invitatie a facut oamenii sa vorbeasca si sa promoveze serviciul. Daca ar fi fost liber la inregistrare isi faceau cativa useri cont, spuneau “meh” si atat. Dar cum toata lumea intreba de invitatii pe Twitter, reddit etc au aflat si mai multi de ello. Dupa s-au apucat iar toate ziarele sa scrie despre el, vazand ca se face valva.

    Sistemul de invite este in continuare unul din cele mai multe mecanisme de viralitate pe care le poti folosi in serviciul proaspat lansat. Tot cu un sistem de invite te poti asigura ca ai un grup initial de X useri (numar controlat de tine) pe care il poti monitoriza si schimba platforma in functie de necesitati.

  3. Leo says:

    In primul rand nu are un nume care sa atraga, cum are Facebook. Restul aproape ca nu mai conteaza. Ar conta daca site-ul ar avea un continut cu care sa te dea pe spate. Dar asa, doar ca promite zero reclame, nu e suficient.

  4. Tim says:

    E suparator faptul ca iti trebuie invitatie, asa ca am zis pas… la Ello, momentan.

  5. meme says:

    daca te razgandesti,ai invitatie de la mine :))

  6. ionut says:

    Thank you for your interest in Ello.

    We will invite you as soon as we can. Ello is currently in beta, and we are inviting new users in small groups as we roll out new features.

    In the meantime, please share our Manifesto — and help us spread the word.

    probabil ca dupa ce vor termina cu testele va disparea sistemul de invitatii sau nu…

  7. eljijinews says:

    Whatsapp nu e tocmai o comunitate..parerea mea..caci pana la urma iti agrega toate contactele de pe toate platformele…FB,LinkedIn…etc…depinde si de smartphone desigur..

  8. igNic says:

    De ce mi-as face cont pe toate Ello care au aparut si vor apare si nu m-as intoarce pe facebook? Sigur pana voi lansa propriul proiect care nu va fi anti-facebook cu prioritate, ca nu se merita efortul, dar va fi o revolutie care nu exclud sa desfiinteze fb la UN MOMENT DAT.

    Deci de ce? Din considerente revolutionare si de simt si spirit civic si din responsabilitate. Chestii grele acre nu sunt pe gustul oricui. Trebuie ceva pregatire esentiala.

  9. […] de folosit cu mult entuziasm. Twitter nu o duce prea bine azi, la fel se poate spune și despre Ello, o altă “bombă” din media sau […]

Comentează