MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce ne place sa nu mai muncim!

lene de munca

Într-o comună din Botoşani, primarul “a ieşit” pe Facebook şi a făcut apel către concetăţeni să vină la muncă. Pentru cele 50 de locuri de muncă nou create, au fost doar 11 cereri, restul şomerilor preferând asistenţa socială în locul salariului de 1.000 de lei.

În acelaşi judeţ, în urmă cu o lună, nişte persoane defavorizate social au refuzat cota de lemne pentru iarnă, pe motiv că acestea nu erau tăiate.

Nu doar în Botoşani găsim astfel de exemple. La Deva, recent, jumătate dintre cei ce primeau hrană gratuită au renunţat la porţia zilnică, în momentul în care primarul le-a cerut să facă muncă în folosul comunităţii, în schimbul raţiei.

Am putea spune că sunt cazuri izolate, care afectează anumite pături sociale, dar se pare că nu este aşa. Un studiu – lansat de curând de Mercury Research – spune că se simte o scădere a interesului pentru muncă şi în rândul persoanelor active, ale celor care ani şi ani au lucrat pe rupte sau în medii competitive, cu cerinţe mari.

Omul muncii din România se mulţumeşte cu ajutoarele din familie (părinţi), vrea să stea mai puţin peste program, nu mai acceptă micile disconforturi, vrea mai puţine responsabilităţi şi preferă să meargă pe copy/paste, dacă se poate, în loc să fie creativ – arată studiul.

Concluzia pe care o pot trage nu poate fi tocmai bună în ţara în care jumătate dintre familii nu au niciun salariat. Pot spera doar că situaţia de faţă poate fi începutul unei noi ere în dinamica forţei de muncă. O era în care unii îşi vor căuta oportunităţile în alte ţări (şi tot mai mulţi fac asta deja), alţii se vor mulţumi cu bucăţica lor, respectând literă cu literă fişa postului, iar alţii, poate cei mai puţini, vor miza în continuare pe creativitate şi vor căuta să facă lucruri interesante cu cine a mai rămas prin jur, ca ei.

Sursa foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com

8 comentarii

  1. Intr-adevar, e si vina romanilor ca sunt lenesi, insa cat la suta e si vina angajatilor? Cat de mult mai pun ei accent pe creativitate?

  2. Victor says:

    Ce e rău în a respecta fisa postului? Trebuie sa ne dam peste cap și sa facem cât mai multe ore suplimentare pentru a face pe placul șefului?

  3. tOMtOM says:

    problema se pune prost, in plus e o problema de perceptie si obisnuinta, probabil altfel ar fi stat lucrurile daca nimeni nu primea nimic si ar fi avut ocazia sa primeasca in schimbul muncii. mi se pare cat de normal sau natural sa se intample asta. in plus asta aproape ca imi aduce aminte de o chestie care se intampla si in alte tari mult mai sus clasate decat Romania, spre exemplu nu esti platit decat daca muncesti iar daca iti termini prea repede treaba se prea poate sa nu ai ce munci si astfel nu esti platit, cand ar fi drept poate sa existe o remuneratie echivalenta cu eficienta de care dai dovada, de asta nu pricep unii filmarea asta si tot ce pot face e sa rada https://www.youtube.com/watch?v=WSOG_Kz27_Y

  4. dinuprice says:

    Mai de mult nu era o problemă, dar nah asta e, suntem chiar leneși astăzi…
    E un blog cu teme interesante! Succes în continuare! Recent am început și eu un blog culinar, aici îl puteți vizita:
    https://dinuprice.wordpress.com/

  5. Radu says:

    Salutare Cristian,

    Articolul tau arata de ce se intampla ce se intampla acum in tara. Nu e un accident. Locuri de munca au fost si vor fi, oportunitati de afaceri au fost si vor fi…mereu. Nu asta e problema ci mentalitatea omului care vrea sa evite munca…ignorand faptul ca munca si obiceiul de a 100% sunt cele care iti aduc si implinire si prosperitate materiala.
    Recent, la un seminar am auzit o vorba a trainerului care imi ramane in cap: “Da 100% in ceea ce faci, indiferent ce faci. Chiar daca esti maturator de strada, daca trece cineva, sa se intrebe-Cine o maturat ma strada asta. Si n-o sa maturi strazile mult timp. ”
    Cu o atitudine noua se creaza si rezultate noi. Nu cred ca trebuie sa pleci din tara ca sa se intample asta.

    Imi place blogul tau 🙂 Merci ptr articol!

  6. Andrei Sonea says:

    articol interesant 🙂 ideea e ca la multa lume le place sa fie someri, pentru ca nu fac nimic si primesc bani :))

Comentează