MANAFU*

Abonamente Evensys

Starea WordPress în România

Știați că peste 188,000 de site-uri din România sunt realizate pe platforma WordPress. Altfel zis, mai bine de un sfert din totalul site-urilor realizate doar pe TLD-ul .ro sunt folosesc această platformă. CMS-ul cu cea mai mare popularitate la nivel global este folosit de aproape o treime din totalul site-urilor din lume, sau undeva la 19 milioane de site-uri au WordPress în spate, incluzând nume sonore precum Time.com sau Beyonce.com. WordPress este, totodată, CMS-ul care înregistrează cele mai mari creșteri în rata de adopție în ultimii ani.

În România, platforma WordPress începe să fie o soluție tot mai căutată de business-urile online și de IMM-uri, acestea alegând WP datorită funcționalităților multiple și ușurinței în utilizare. De la site-uri cu trafic intensiv, cum ar fi publisherii de conținut la site-uri de prezentare, platforma WordPress se pretează la utilizări diverse. La nivel global, 500 de site-uri noi WordPress apar în fiecare zi.

În România, WordPress conduce topul la categoria platforme folosite, cu aproximativ 20% din totalul site-urilor fiind relizate folosind tehnologia WP în spate. În ceea ce privește particularitățile acestor site-uri, WordPress-urile din România se remarcă prin câteva aspecte:

• Peste 50% din site-urile WordPress nu rulează pe cea mai nouă versiune a platformei. Cea mai frecvent folosită versiune de WordPress în România este 4.7.3, lansată în primăvara acestui an. Tranziția înceată la cea mai nouă versiune a platformei, 4.9.1, recunoscută de altfel ca fiind cea mai stabilă și cea mai securizată, ar putea fi explicată de o temere de incompatibilitate cu pluginurile folosite pe site.

• Un site standard de WordPress are loc pe un CD. 300 MB este dimensiunea medie a unui site WordPress de prezentare din România, cele de ecommerce depășind în general un prag de 2GB.

• Peste 70% din proprietarii de site-uri WordPress și-l gestionează singuri sau apelează punctual la ajutor specializat. Datorită simplității CMS-ului, marea parte a proprietarilor de site-uri nu au o persoană tehnică delegată să se ocupe de acesta, gestionând singuri update-urile și modificările sau cu ajutor punctual de la un programator sau de la furnizorul de găzduire.

• Formularul de contact e sfânt. Și în 2017, cel mai popular plugin WordPress folosit în România rămâne Contact Form 7, demonstrând deschiderea business-urilor online și a freelancerilor de a intra în dialog cu publicul lor.

• Românii vor viteză, SEO și protecție spam. Dincolo de formulare de contact, cele mai des întâlnite pluginuri pe WordPress-urile din România sunt Yoast, Akismet și JetPack, toate disponibile atât în variante free, cât și premium cu funcționalități extra.

• Un site WordPress din România folosește în medie 10 plugin-uri. Datorită nevoilor mai complexe, magazinele online realizate pe WordPress (cu tehnologie WooCommerce) au o medie de 30 pluginuri instalate per cont.

Simplitatea platformei WordPress se traduce și într-un volum de muncă IT redus pentru un site WP versus un site custom. Operațiunile WordPress percepute ca fiind cele mai ”complexe” sunt cele la început de drum (setupul și instalarea WordPress), operațiunile de structură site (redirect-uri pagini) și cele de securizare site (identificare vulnerabilități plugin-uri și instalare certificat SSL).

Pentru a demara un proiect online WordPress ai nevoie de 3 piese de început: un domeniu web (adresa URL care va trimite către conținutul tău), un plan de găzduire (spațiul pe server de unde site-ul tău se va încărca) și o temă WordPress sau un programator (site-ul propriu-zis). Poți începe de pe acum lucrul la prezența ta online în 2018, demarând un site WordPress astăzi la costul a doar un domeniu web nou, sau între €10 și €40 euro cheltuiți.

Folosind o temă WordPress gata-făcută, un plan de găzduire la promoție și câteva ore de aranjare conținut și layout în temă, obții ușor prima prezență vizuală digitală a business-ului tău. Rezultatul? În doar 6-7 ore de editare temă, chiar și un om cu zero experiență în programare poate ajunge la un site de prezentare estetic și funcțional, optimizat pentru mobil și gata de accesare de către vizitatori.

Articol realizat de Easyhost.
Foto: Designed by Freepik

Comentează