MANAFU*

Abonamente Evensys

Turist in Romania: Litoral 2012

Oricat ne-am plange ca nu avem autostrazi, ca avem un sistem sanitar bolnav, ca penetrarea Internetului e inca mica la noi, ne resemnam cu ce avem si mergem mai departe. Am fost pe Litoral zilele trecute si am ajuns la concluzia ca, in turism, Romania nu mai are cu ce sa mearga inainte. Nu mai avem cu ce sa ne resemnam.

Din cele trei resurse ale unei industrii (naturale, umane, de infrastructura), turismul nostru se mai poate bucura azi cu doar ce ne-a lasat Dumnezeu. Am pierdut tot sau mai avem putin pana la extinctie. Oamenii sunt insolenti, hotelurile par sau chiar sunt parasite, iar constructiile incepute iti lasa impresia ca vor ramane asa pentru multa vreme.

La mijloc de iunie, intr-o zi de joi, in Venus – Jupiter – Neptun era aproape pustiu. In Mamaia, imi spunea cineva, era mai multa lume. Se pare ca, in statiuni, oamenii vin in weekend. Si in Bucuresti, ne “mandrim” cu Centrul Vechi, dar in rest? In rest ce avem? E de ajuns doar turismul de weekend? Merita o Capitala doar cateva strazi cu baruri si restaurante?

Cititi spre comparatie mini-cronica de vacanta in Bulgaria scrisa de Mugur Patrascu.

Nu caut sa ingrop turismul romanesc. Sunt sigur ca in alte zone, oameni deschisi la minte fac antreprenoriat de succes in domeniu. Dar ne lipseste un plan coerent, general, aplicat in toate zonele de interes. Am mai zis si cu alte ocazii, turismul poate fi salvarea noastra.

16 comentarii

  1. Livia says:

    Da, asta cam aşa e. Oamenii se rezumă doar la anumite locuri. “Noul” îi cam sperie…

  2. Flo says:

    daca mergeai 2 km mai spre capat, in cap aurora, ai fi ramas socat.
    trotuarele nu s-au mai reparat de pe vrenmea lui ceausescu, timp in care, printre crapaturile lor, au crescut copaci. hotelurile sunt exact la fel (cu cateva exceptii), multe dintre ele au luminile stinse peste tot in plin sezon.
    nu gasesti mancare decat in 2-3 locuri si oricum nu ai incredere sa mananci de acolo. singurul mini parc de distractii pentru copii arata de parca era un balci sinistru.
    totul era parca impietrit de zeci de ani…preturile insa, comparabile cu grecia/ turcia/ spania etc

  3. Mircea scarlatescu says:

    Vom avea o sansa cand intelegem ca nu litoralul e cheia, ci muntii si turidmul rural. Aici am putea sta extrem de bine

  4. Am trecut prin Cap Aurora venind din Venus. In Neptun insa soseaua era oglinda, iar trotuarele erau refacute (desi nu mi-a placut stilul). Micul sau centru era coplesit de buticuri peste buticuri, dar chiar si asa, statiunea cea mai aglomerata pe vremuri era destul de goala.

  5. Flo says:

    asta zic, ca in neptun e cat de cat mai ok fata de alte locuri. eu am fost anul trecut la sfarsit de sezon si era o groaza de lume…era foarte animat.
    probabil e prea devreme acum. insa e clar ca litoralul romanesc nu prea mai are nimic de oferit, cel putin in comparaie cu cel din alte tari

  6. Monoranu says:

    Nu va intrebati daca nu cumva e o chestiune de obiective ale celor implicati in turism vs. asteptari ale turistilor romani? Probabil ambele parti se multumesc cu putin. E o chestiune pe care o vedem zilnic si nu numai in turism: Investitii minime, costuri reduse si strategii de pret si comunicare orientate catre value for money. De fapt e “valeu for money”! 🙂 Can I have copyrights on that? 🙂

  7. Unii vor sa se imbogateasca peste noapte din turism. Nu vor sa invete lectia “clientul fidel”.

  8. s-ar putea sa ai dreptate. nu ca ne dorim sa ai dreptate. 🙂

  9. nwradu says:

    Cred ca n-ai fost in Mamaia. Eu am fost in fiecare zi pana acolo si statiunea este plina de oameni, terase, conditii bune, magazine si locuri unde sa te distrezi acceptabil. Diferenta fata de restul este astronomica, voi pune niste imagini si articole despre asta.

  10. Alex says:

    Cred ca e un pic exagerat titlul articolului. Eu nu il vad ca si cum ar fi condamnat, ca si cum asteapta taierea capului, ci dimpotriva, e intr-o perioada in care isi revine.

    Ideea este ca trebuie odata pentru totdeauna sa constientizam ca Romania nu poate trai doar din turismul litoral. Oricat s-ar incerca si oricat ne-am dori, tarile vecine sunt imposibil de ajuns. Si nici macar nu trebuie sa le ajungem pentru ca in Grecia de exemplu, un sezon estival poate dura pana la 6 luni. In schimb, la noi, zicem mersi cu 3-4 luni. Litoralul nostru trebuie gandit acum sa fie targetat doar pe romani. Am fost si eu in weekend pana la Mamaia si chiar mi-a placut. Linistit, destul de curat. Daca am mai avea inca doua-trei statiuni ca Mamaia ar fi excelent pentru noi. Pe nemti, unguri, austrieci trebuie sa-i lasam sa se bronzeze in Grecia, Turcia si de ce nu, Bulgaria.

    Cat despre Bucuresti, eu ma consider un om al oraselor. Asta imi place sa vizitez. Am fost in vreo cateva pana acum din Europa, dar fara sa exagerez, Bucurestiul poate concura cu capitalele vestice in privinta complexitatii ofertei turistice. Bucurestiul nu inseamna doar acel centru vechi, care chiar arata din ce in ce mai bine (si e mare comparativ cu altele). Nu zic de Casa Poporului. Zic in schimb de Ateneu, care sunt doar 4 in toata Europa. Zic de Muzeele din nord, plus zona Aviatorilor-Arcul de Triumf-Kiseleff, atat de linistita si de verde. Gradinile de vara, Cismigiu, Carol, IOR. Plus altele..

    Bucurestiul in cel mult 5 ani va deveni o destinatie de top. Trust me! 😉

  11. Romanianmum says:

    Foarte adevarat! Ar trebui sa fim un pic mai mandri cu ce avem si sa exploatam ce avem cat mai mult. In general in afara strainii nici nu se gandesc la Romania ca destinatie pentru un concediu. Deci…Mai multa reclama daca se poate ar fi bine. Si mai mult bun simt .

  12. […] acesta la (nuntă) mare, aşa că am avut ocazia să trec prin toate staţiunile de pe litoral. Cristi Manafu, prezent în Venus cam în aceeaşi perioadă, are un articol sumbru despre ce-ţi oferă litoralul […]

  13. Tati says:

    Dupa parerea mea, turismul romanesc are sanse mari, insa problema majora o constituie manageri…
    Spre exemplu transilvania e mai mult decat o mina de aur, dar na…

  14. Bogdan Vodă says:

    Pe litoral, în România nu se face turism, ci japcă. Atunci când vom înțelege sa oferim servicii de calitate la prețuri rezonabile, vom avea turiști care vor reveni și vor umple litoralul. Există anumite principii de bază în orice afacere, iar unul dintre ele este că nu poți avea succes în afaceri dacă ceri un preț prea mare pe un produs de o valoare îndoielnică. Ce vină au turcii, bulgarii și grecii că noi ne batam joc de turiști, încercând să-i jupuim cât să trăim de pe urma lor restul de 9 luni de eztrasezon?
    Singurul lucru care mă face deocamdată să mă întorc uneori pe liroralul românesc sunt amintirile frumoase ale altor ani. Păcat!

  15. Doamne ajuta!

  16. […] trecut “deplangeam” goliciunea statiunilor de pe Litoral. Vineri, dintr-un impuls de moment, am decis sa merg la […]

Comentează