MANAFU*

Abonamente Evensys

7 sfaturi pentru a face cumpărături sigure online de sărbători anul acesta

Mulți fac cumpărăturile de Crăciun de Black Friday, alții le programează cu o săptămână – două înainte. Mulți însă lasă cadourile pe ultima sută de metri, mai ales acum când au atâtea optțiuni de a cumpăra online, cu livrare într-o oră ori programată ori în cutii amplasate în spații speciale aflate în proximitate.

Se știe deja că pe timp de pandemie comerțul online a crescut peste așteptări la noi și cam peste tot în lume. Deci ne așteptăm la multe cumpărături făcute online last minute. La rândul lor, specialiștii în securitate cibernetică se așteaptă la un număr crescut de tentative de fraudă în preajma sărbătorilor.

Statisticile ne spun că tranzacțiile digitale au crescut cu 250% de la începutul pandemiei, iar fraudele online au crescut cu 11% de la începutul lunii martie.

În România, un studiu recent ne arăta că mai mult de o treime dintre respondenți (31%) declară că anul acesta preferă să comande cadouri online, comparativ cu doar 5% în 2016.

Deci este posibil ca numărul mare de accesări și de cumpărături online să stimuleze și mai mult infractorii online.

Cum ne protejăm online de sărbători

Atenți la tot ce se întâmplă online, mai ales la activitatea atacurior informatice, specialiștii Bitdefender au pus la punct un set de reguli de protecție online pentru toți cei care vor cumpăra servicii sau produse în această perioadă a anului, pe care le vedem mai jos:

Atenție la site-urile web false – Hackerii creează site-uri web care le imită pe cele oficiale, cu oferte false, pentru a sustrage informațiile personale și financiare. Cel mai bine este să cumpărăm de pe site-uri cunoscute și să verificăm întotdeauna adresa URL a acestora. Trebuie să ne asigurăm că link-ul începe cu „https” și să aibă alături un simbol în formă de lacăt.

Utilizați un card bancar și activați alertele de plată – Este esențial să evităm să cumpărăm de pe site-uri care solicită plata prin transfer direct. Prin activarea alertelor la plata cu cardul, ne putem proteja împotriva tentativelor de fraudă. Dacă suspectăm că informațiile bancare v-au fost compromise, trebuie să contactăm imediat banca.

Nu accesați link-urile nesolicitate primite prin e-mail – Practicile de phishing reprezintă cea mai comună metodă a atacatorilor pentru a afla informații cu caracter sensibil. Majoritatea e-mail-urilor de tip phishing sunt concepute pentru a părea că sunt trimise de o companie sau de un vânzător de încredere și au întotdeauna un caracter urgent, pentru a ne convinge să accesăm link-uri frauduloase sau să descărcăm malware pe dispozitive noastre. Grijă mare la e-mail-urile care conțin oferte sau premii prea bune ca să fie adevărate!

Nu vă lăsați înșelați de premiile de pe rețelele de socializare – Pe Facebook, cel mai adesea, apar tot felul de oferte uluitoare care ne solicită detalii personale în schimbul șansei de a câștiga cel mai nou model de iPhone, PS5 sau un voucher de cumpărături. În multe cazuri, infractorii creează aceste reclame – care par oficiale – pentru a ne păcăli și determina să dezvăluim informații care pot fi folosite pentru fraudare. Și nu doar pe Facebook trebuie să fim atenți. Și pe celelalte rețele apar astfel de tentative.

Evitați să vă conectați la rețele Wi-Fi publice în timp ce faceți cumpărături – Hot-spot-urile de internet din centrele comerciale și din cafenele sunt foarte vulnerabile la atacurile cibernetice. Pentru a ne garanta siguranța cumpărăturilor online și a informațiilor personale și financiare, este bine să dezactivăm toate conexiunile automate la rețelele Wi-Fi de pe dispozitive.

Resetați parolele și activați autentificarea în doi pași (2FA) – Înainte de a profita de ofertele de Crăciun, o măsură de protecție bună este aceea de a schimba parolele conturilor online și de a adăuga un nivel suplimentar de securitate pentru a ne proteja împotriva fraudelor.

Instalați o soluție locală de securitate pe dispozitive – Asigurarea securității dispozitivelor conectate la Internet ne garantează că suntem protejați împotriva malware-ului și hackerilor care încearcă să pună mâna pe informații cu caracter sensibil.

Oferta Bitdefender de sărbători

În urmă cu câteva luni, Bitdefender a lansat cea mai nouă suită de securitate informatică, care primește actualizări în timp real, pe măsură ce apar noi amenințări online. Cu alte cuvinte, dacă în trecut suita primea actualizările majore o dată pe an, cu fiecare ediție nouă, acum devine un produs care se îmbunătățește perpetuu, pentru care e nevoie doar de un abonament anual.

Cu ocazia sărbătorilor, Bitdefender are una dintre cele mai bune oferte ale sale din an, care poate fi un bun cadou în sine pentru acasă, la birou sau pentru cineva apropiat.

1 comentariu

  1. Nicusor C says:

    Aceeasi idee ca si in articolul lui Petreanu – Cateva reguli ca sa nu iti pierzi banii online.. dar mult mai dezvoltat.

Comentează