MANAFU*

Abonamente Evensys

10 lucruri exceptionale despre Twitter

Astăzi am împlinit 10 ani de când mi-am deschis contul de Twitter. Am ajuns la peste 142.000 de followers și am unul dintre cele mai urmărite conturi din România. Din păcate, Twitter nu mai este ce a fost cândva. Zilele de glorie au trecut de ceva vreme. Chiar am „îndrăznit” la un moment dat, spre nemulțumirea multora din jur, să spun că este pe moarte. Nu a murit de tot. A fost doar ținut în viață de maximum 30.000 de utilizatori, lună de lună, dintre cele 500.000 de conturi existente. Pur și simplu, nu a prins!

Acum, la 10 ani de Twitter pentru mine, îmi amintesc de multe momente frumoase. Iată 10 dintre ele!

1) Twitter a avut impact în mari evenimente globale

În România, rețeaua a fost folosită puțin spre deloc în mobilizarea oamenilor, însă în alte locuri, cum ar fi în Republica Moldova sau în Iran ori în Egipt, a jucat un rol important în agregarea maselor. De atunci, se vorbește de Twitter Revolution.

2) Twitter a fost o sursă de informații

Cu tot avântul luat de Facebook și de rețelele vizuale, Twitter a rămas în continuare locul în care circulă cele mai importante informații. Este locul de exprimare al celebrităților și oamenilor politici deopotrivă. Ne-a demonstrat acum un an Bernie Sanders.

3) Twitter ne-a dat hashtag-ul

Deși foarte puțin astăzi în România, hashtag-ul a fost una din marile invenții în social media. Ne-a ajutat să ne strângem în jurul unui subiect sau unui eveniment.

4) Twitter a creat momente memorabile

Probabil cele mai multe amintiri pe care le au utilizatorii cu vechime sunt legate de interacțiunea cu alți utilizatori. Twitter a fost un mediu foarte prietenos, în care oamenii găseau rezolvări pentru diverse probleme sau resurse nesperate.

5) Twitter a dat tendințele

Deși a eșuat cu ambele idei, Twitter a fost un trendsetter la lansarea Vine și Periscope. A intuit corect că viitorul va aparține conținutului vizual livrat în cantități mici și transmisiunilor live.

6) Twitter a ajuns să fie promovat pe TV

Câteva mari emisiuni de la PRO TV – Vocea României, Bake-Off România, Românii au talent – au inclus în transmisiunile lor hashtag-uri, încurajând telespectatorii să fie activi (și) pe Twitter. Ideea ar fi fost bună acum 6-7 ani, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

7) Twitter a fost subiect de conferințe

Social Media a avut parte de multe conferințe la noi. Și cum microblogging-ul s-a bucurat de o atenție foarte mare la sfârșitul anilor 2000, Twitter a avut parte de o micro-conferință.

8) Twitter a cumpărat un start-up din România

Am avut plăcerea să îi cunosc și chiar să lucrez cu cei trei fondatori ai Summify, un start-up mic din România care a atras atenția rețelei. În cele din urmă echipa și produsul și-au găsit găsit locul în familia Twitter.

9) Twitter a lansat idei de afaceri

Succesul rețelei a fost alimentat la un moment dat de multitudinea de start-up-uri create în jurul platformei de terțe părți. Ele au contribuit la creșterea fenomenului până în ziua în care Twitter a decis să închidă robinetul. Eu am avut ideea de a face un site de job-uri prin Twitter.

10) Twitter a avut parte de campanii frumoase

Nu s-au înghesuit multe brand-uri să lanseze campanii pe Twitter, însă îmi amintesc cu drag de inițiativa Microsoft de a crea o carte din tweet-uri, de #haisamancamimpreuna si de programul global #ShareTheSofa, derulat de Heineken și în România.

Sursa foto: Uncalno Tekno

5 comentarii

  1. Pentru mine este in continuare cea mai importanta sursa de stiri (interesant diferentialul de cca 1 zi intre noutatea din fluxul Twitter si intrarea in fluxul TV de stiri din RO).
    Referitor la folosirea ca instrument de catre mediul din Romania, m-a intrigat si nemultumit folosirea ca “goarna” a Twitter, o desconsiderare a audientei. Am reactionat uneori la mesaje de campanie, am generat dialog, dar aproape nimeni nu raspundea. Monologul a fost tactica de campanie, adesea.
    Foarte util a fost pentru urmarirea campaniei electorale din America. Mesajele de campanie erau aproape “umar la umar”. Asa am observat ca o TV de stiri urmarita de mine, scapa intelesuri simple din campania respectiva.

  2. Elena says:

    Am cont de twitter, nu stau mult pe acolo, dar pentru informare…e acolo:)!

  3. EPoX says:

    Manafu, ce ar fi daca ai face un top 10 cu cei mai activi romani pe twitter si nu ma refer la shareuri d elinkuri sau acele postari de pe facebook sa se duca si pe twitter. Ar fi fain sa cunoastem oameni noi de pe twitter..

  4. claudia says:

    Si eu am cont de twitter, este o sursa buna de informare!

Comentează